Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

CHP 34. olağan kurultayı üzerine

CHP 34. olağan kurultayı üzerine
 

CHP 34. Olağan Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılmış, 1282 kayıtlı kurultay delegesinden 1230'u oy kullanmış, bu oyların 1081'i geçerli sayılmıştır.

Burada sorgulanması gereken olgu, oy kullanmayan 52 delege ile geçersiz oy kullanan 149 delegedir! Toplam 201 delegenin partiye hiç bir katkısı olmamış, 201 kişi arasına girmeyi başaran "kurultay delegeleri"  yerli turist gibi yemiş-içmiş, otellerde kalmış ve çekip gitmişlerdir!

PM'ye (60 asıl 15 yedek) ve YDK'ya (15 asıl 8 yedek) seçilen üyelerin aldıkları oylar dikkate alındığında, 201 oyun geçerli kullanılması halinde bambaşka bir tablo ile karşı karşıya kalınabilir, seçilenlerin yerini başkaları alabilirdi!

Toplam 98 kişiden PM için 8 kişi zaten Genel Başkan tarafından BYKP'dan gösterilen 12 kişilik listeden seçilmekteydi! O nedenle "kurultay delegesi" bütün partiler için çok önemliydi!

AKP'den TKP'ye kadar bütün partiler, illerin milletvekili sayılarının iki misli kurultay delegesini (1100 kişi) il kongrelerinde seçerler. Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) göre kurultaylar; 1100 seçilmiş kurultay delegesi + MKYK üyeleri + YDK üyeleri + varsa, milletvekillerinin katılımı ile toplanır.

CHP'de Kılıçdaroğlu ile birlikte bir değişim yaşanmaktadır! Bana göre bir siyasi partide en önemli seçim mahalle delegesi (ilçe kongre delegesi) seçimidir! Çünkü mahalle delegesini ele geçiren; akım, grup, hizip, kanat veya ittifak ne derseniz deyin, Genel Başkanlığı ele geçirir!

CHP'de küçük illerde herhangi bir sorun yoktur, illerin merkez ilçe mahalle sayıları az, üyeleri sınırlı ve birbirini tanımaktadır, sorun büyükşehirlerdedir! Kılıçdaroğlu'nun demokrat tavrı ve duruşu nedeniyle, büyükşehir metropol ilçelerin mahallelerinde göstermelik sandıklar konulmuş, ancak kesinlikle delege seçimleri yapılmamıştır! 

Seçimlerin yapılması için; bir tanıtım süreci, en az iki liste, mahallede partiye kayıtlı üyelerin en az üçte birinin sandık mahallinde olması gerekir! Ankara'da bu kurallara metropoldeki 8 ilçenin mahallelerinin hiçbirinde uyulmamıştır, tek-tük varsa da istisnadır! Ankara'da uyulmamışsa diğer büyükşehirlerde uyulmayacağı da aşikardır!

İlçe yönetimleri; MYK buyrukları ve il yönetiminin talepleri çerçevesinde, kendilerini de garantiye alacak şekilde, önceden belirledikleri kişileri mahalle delegesi olarak (ilçe kongre delegesi) sandık mahallinde seçiyormuş gibi yapmışlardır! 

Sonra; ilçe kongrelerinde kendi belirledikleri mahalle delegelerine kendilerini ve il kongrelerine gidecek il delegelerini "blok liste" ile seçtirmişlerdir! İl kongrelerinde de potansiyel il başkan adayı ile pazarlık ederek il yönetim ve disiplin kurulları ile kurultay delegelerini "blok liste" ile belirlemişlerdir! Büyükşehirlerde bu işleri kotaran mevcut il ve ilçe yönetimleri zaten önceden atama ile gelmişlerdir!

CHP geçmiş 10 yılda demokratik geleneklerini unutmuş, sağ partiler gibi, tepeden inmeci bir yönetim anlayışını uygulamıştı! Genel Başkan tavır koymasa, mevcut kurultay delegeleri, bu alışkanlıklarını kurultayda da devam ettireceklerdi! Çünkü bu yönteme eski "ağabeyleri" tarafından alıştırılmışlardı!

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun "çarşaf liste" uygulamasıyla unutulmuş olan geleneklere yeniden dönüldü!

Kurultay süreçlerini irdeleyen; Aydınlık, Cumhuriyet, Sözcü ve Yurt gazetelerinin bütün köşe yazılarına baktığımda, yazarların partiden pek haberdar olmadıkları anlaşılıyordu!

Sonuçta il kongreleri; hangi ilden olursa olsun, oy kullanmayan veya yanlış oy kullanarak "çarşaf liste"yi geçersiz kılan, sözüm ona 201 "kurultay delegesi" belirlemişlerdi! Kurultay'ın 201/1282=%16'na tekabül eden bu oylar, bilgi çağında, il kongreleri için de, demokratik standartlar açısından da, irdelenmesi gereken negatif bir durumdur...

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..