Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '07

 
Kategori
Siyaset
 

CHP yakın bir tarih çözümlemesi (5)

CHP yakın bir tarih çözümlemesi (5)
 

Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Yayın Yönetmeni Orhan Bursalı, Perşembe yazılarında siyasal yaşamda bir "negatif seleksiyon" (olumsuz seçilim) yasasının işlediğini, şöyle ifade ediyor.

"Negatif Seleksiyon, aslında evrimle ilgili bir süreci anlatır. Örneğin, nemli bir çevre giderek kuraklaşırsa, bazı ilginç ortamlar oluşur ve doğal seçilimin olumlu etkisi / yasası, en az su kullanma özelliğine sahip canlılar yararına işlemeye başlar ve bu canlıların egemenliğinden söz edilir. Ancak durum endemiktir, yani o bölgeye ve koşullara özgüdür. Ortam yeniden nemlendikçe, aslında bu canlılar toptan yok olup gidecektir.

Evrime bu açıdan bakışı, siyasal partilere taşıyabiliriz. Aslında partilerin yapısı, negatif seçilimin geçerli olduğu büyük ortamla, dış dünya ile bağlarını koparmış gibidir. Parti, kendisini her koşulda var edecek ve geliştirecek, canlılığını koruyacak dışarı ile etkileşimi koparmıştır. Dış dünyada koşullar durmadan değişmektedir, hatta ortam çoktan nemlenmiştir, ancak parti hala endemik konumunu korumaktadır. Doğa yasalarına göre böyle partilerin yaşamaları çok zordur. Başarısızlık, başarı için fırsat yaratmamaktadır. Parti başkanı başarısız oldukça liderliğini daha çok garantiye almaktadır.

Parti, aralarında kan bağı olan bir aşiret topluluğuna veya bir evlilik kurumuna dönüşüyor. Kaderde ve tasada hep bir arada... Hep bir arada... Lider, lider adaylarını tasfiye ettiği için, lider olamayacak parti üyelerini kendi çevresinde tutabiliyor."

İşte, böyle olduğu için en eski ve köklü olan parti, ülke sathında yaygın ve dengeli oy alamıyor, 36 ilde hiçbir temsilci çıkaramıyor, bir başka deyişle marjinalleşiyor...

24.07.07 tarihinde genel başkanın misyon partisi olarak seçim sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısını izleyince anımsadım. Bundan iki yıl kadar önce bir partilinin vefatı sonrası Altındağ'da taziyede, yönetime yakın bir partili sohbet esnasında şöyle demişti.

"CHP'de 600 yıllık program yapıldığını; Osmanlı İmparatorluğu Yönetimi gibi, kimin, ne zaman, nerede ve nasıl, ilçe ve il yöneticisi, kurultay delegesi, belediye ve il genel meclisi üyesi, belediye başkanı, parti meclisi üyesi ve milletvekili olacağının belirlendiğini ifade etmişti." Nasıl? Feodal bir örgütlenme gibi değil mi? Espri'yi görüyor musunuz?

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..