Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çikolata

Çikolata
 

Çikolata’ya kim âşık değildir?

 

Dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biri…

En çok tüketilen lüks gıda maddesi…

Tiryakilik yapan yiyecek.

Mutluluk veren yiyecek.

İkram edilen yiyecek.

 

Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.

Aztek geleneklerine göre, kakao ağacı cennette yetişen 'iyilik ve kötülük ağacının' yeryüzündeki temsilcisiymiş.

 

 

Kim çikolatayı sevmez!

Benim kızımda oğlumda ciddi bir çikolata hastasıdırlar.

Yemek yemekten ziyade çikolata yemeyi yeğlemişlerdir.

Ne garip!

Fatihcan’a küçükken çikolata vermemiştim, Elif gibi olmasın alışmasın, tiryakisi olmasın demiştim. Boşunaymış. Büyüdükten sonra çikolata sever ve yer oldu.

Demekki herkes çikolata sever.

Almanya’ya sık gittiğimden, turizmci de olduğumdan Alman’ların hayatında çikolatının önemini bilirim.

Sadece Alman’ların değil tabi. Tüm Avrupa’nun.

Ben Türkiye’den giden birinin yurt dışına çikolata hediye götürdüğünü hiç görmedim. Avrupa’lılar bizlere gelirken mutlaka çikolata getirirler. Bizlerden de Avrupa’nın hangi şehrine tatile ve ya iş gezisine gidenler gelirken çikolata getirirler.

 

Çikolata önemli. Gençlerde sever çikolatayı, yaşlılarda, çocuklarda. Her kesime hitap ediyor olması tüketilmesinin de çok olmasına sebep oluyor…

Kız istemeye giderken çikolata ile gideriz. İlk defa gittiğimiz bir eve, bir davete, önemli bir kutlamaya giderken ya da misafir ağırlarken yine çikolata vardır ilk olarak düşündüğümüz…

Çikolatanın mutluluk hormonu sargıladığını da biliriz ya, canımız sıkılmışsa da çikolata yeriz, sevindiğimizde de…

Biz çikolatayı bulduğumuz her zaman yeriz…

 

Çikolata nasıl bulunmuş, nelerden yapılıyor onu araştıralım ve öğrenelim…

 

Çikolatanın tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapıldığını biliyorum.


Tarihçesine gelince:

Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeclerden oluşan bir grup, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir.

Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur.

Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler.

M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar.

Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu.

Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı.

Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu.

Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu.

 

İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés’in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kâşiflere sunar.

Kâşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler.

Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir.

Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı.

İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar.

 

80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı.

1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar.

 

Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu.

 

Çikolata Yapımı:


Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir.

 

Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar.

Boyu 4–10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir.

Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır.

Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20–40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.

Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır.

Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur.

Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür.

Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata yapımında kullanılır.

Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir.

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir.

Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır.

Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur.

Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir.

Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur.

Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.

 

Kakao Ağacı Yetiştirilmesi...

Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika'dır.

İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir.

Çikolata yiyelim, tatlı konuşalım…

 

 

Nazan Şara Şatana

 

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....