Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '07

 
Kategori
İnançlar
 

Cimrilik

Cimrilik
 

Yaşamımıza dikkat ettiğimizde birçok döneminde cimriliği yaşadığımızı farkederiz. Bu cimrilik denen olay nedir? İnsanlar sadece para konusunda mı cimridirler? Sevgide aşkta ve diğer konularda da cimrilik olamaz mı?

Yaşam bize emanet edilmiş olan zaman kavramı ile sınırlıdır. Zaman bu maddi dünyamıza ait bir kavramdır. Biz, bize armağan edilen zamanı en iyi şekilde kullanmak durumundayız. Aynı zaman kavramı gibi bu dünyadaki tüm bolluk ve Tanrının nimetleri de bize kullanmamız için sunulmuştur. Bizler bu nimetlerden ihtiyacımız olan kadarını alıp kullanmalıyız. Eğer çok fazlasını da alabilecek zenginliğe sahipsek bunu da alamayanlarla paylaşmak durumundayız. Aslında bir açıdan da bakınca bizler hiçbirşeyin sahibi değiliz. Herşeyin sahibi Allahtır. Bizler bize emanet edilen zaman diliminde sahip olduğumuzu zannettiğimiz şeylerin birer kullanıcısıyızdır. Peki o zaman niye cimrilik yapıyoruz? Niye elimizdekini hep tutmaya çalışıyoruz?

Doğaya bakacak olursanız aslında sorunun cevabını görürsünüz. Bir nehir kaynağından çıkar geçtiği yerleri, yatağını suya doyurarak ilerler ve denizle buluşur. Bu sırada su devamlı akar. Eğer su devamlı akmayacak olsa yani nehir dese ki bu su benim ve cimrilik edeceğim. O zamanda su durgunlaşacak, kaynaktaki akış duracak ve su yosun tutmaya başlayacak, kirlenecek denizle de asla buluşamıyacaktır. Şimdi düşünün durgun, bulanık bir su mu olmak istersiniz? Yoksa her bakıldığında aynısı olmayan çoşkuyla akan ve denizle bulaşabilen bir su mu?

İşte insanlar da içlerinde cimrilik ve cömertlik duygularının her ikisini de barındırırlar. Tercih hakkı kendilerine kalmıştır. Cimriliği seçerseniz; sahip olduğunuz değerleri hep elinizde tutacaksınız ve paylaşmıyacaksınızdır. O zaman da yeni değerler gelmeyecektir. Belki maddi olarak zenginleşeceksiniz ama manevi olarak ta bir o kadar fakirleşeceksiniz. Size emanet edilen zaman dolduğunda ise, bu dünyadan ancak manevi fakirliğinizi götürebileceksiniz. Çünkü yasa bu. Bu dünyada elde edilen ve kullanılan, bu dünyaya ait şeyleri siz boyut değiştirirken yine bu dünyada bırakırsınız. Peki o zaman insanlar niye cimrilik yaparlar. Niye paracıklarını her gece sayarlar veya hesabını yaparlar. Niye en yakın kendi ailesi içinde bile paylaşmak istemezler? Hiç dikkat ettiniz mi çevrenize, aynı evin içindeki aile bireyleri bile birbirlerine karşı para konusunda cimrilikte bulunurlar. Herkes kendi parasının hesabını kendi yapar. Eğer evinizde bolluk istiyorsanız, paranızı birbirinizden kaçırmak yerine paylaşmayı da öğrenmelisiniz. Aslında kazandığınız paralar da size ait değil ki. Onlar Allahın bize birer bolluğu. O zaman burada şöyle bir ilahi yasa var; siz cömert oldukça elinize geçen paranın ihtiyacınız olan kadarını elinizde tutup diğer artanını da paylaştıkça size daha fazlası gelmeye başlayacaktır. Aynı zamanda yaşamınız da düzene girecektir. Bu da çok önemli bir yasadır.

Aslında burada olan şudur; sizler egonuza ait negatif bir duygu olan cimrilikten kurtuluyorsunuz ve pozitif bir duygu olan cömertliğe doğru geçiş yapıyorsunuz. Aslında Tanrının da istediği budur. O yüzden size yardım da gelmektedir. Sizler nefsinizde bulunan negatif duygulara ait kapıları birer birer kapattıkça evriminiz de yükseliyor. Evriminizin yükselmesi demek daha az hasta olmanız, daha çok mutlu olmanız demektir. Hayatı boyunca cimrilik yapan kişileri bir düşünün ki sonunda çok paraları var ama onu harcayacak zevkleri kalmamış. Çok paraları var ama huzurları yok. Bunu şöyle açıklayabiliriz çok güzel kıyafetleriniz var ama siz içinde mutlu ve huzurlu değilsiniz.

Cimrilikle birlikte kişilerin içine kaybetme korkusu da yerleşir. Korku içinde yaşayacaksınız bu yaşamın anlamı nedir ki? Gördüğünüz gibi cimrilik öyle pek imrenilecek bir olay değil. Doğa bizler için en iyi örnek, ama kaçınız doğadan ilham alabiliyorsunuz. Ağaçlar meyve verirler ve meyvelerini cömertçe ihtiyacı olanların hizmetine sunarlar. Düşünürseniz hangi ağaç sizden meyvesini sakınır. Ne yapacaklardır ki, cimri insanlar gibi kendinde tutup ta çürütsünler mi?

Aslında çevremizde kazanmış oldugumuz paralar da tıpkı meyveler gibi Allahtan gelen bir bolluktur. Kazanılan para kendimiz için ailemiz için ve ihtiyacı olanlar için harcanmalıdır.

Cimrilik duygusu kaybetme korkusuyla birlikte yaşar. Korku neden kaynaklanıyor? Panik atak yazımdan öğrenmiştiniz. Tamamen iman eksikliğinden. Birşeyi kaybetmeyeceğinizden ve daha fazlasının size geleceğinden eminseniz zaten kaybetmezsiniz dolayısıyla da korku oluşmaz.

Sevgiyle kalın

 
Toplam blog
: 101
: 5279
Kayıt tarihi
: 01.03.07
 
 

Ege Üniv. İşletme Fakultesi'ni, daha sonra da Harward Üniversitesi'nin Master programını Türkiye'de ..