Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '07

 
Kategori
İnançlar
 

Kışlada namaz

Tv de "okulda toplu namaz" alt yazısı ile verilen haber ne menem bir şeymiş diye o kanalın haberinin yayına girmesini bekledim. Haberin sırası geldi, görüntüler var, bodrum katında, sadece havalandırma pencereleri olan, bizim mutfaktan biraz daha büyükçe bir yerde okul kıyafetli, ancak çantalarında okula getirdikleri belli olan eşarplarla başlarını örten sekiz - on kız, o odada serbest dağılmış namaz kılmaktalar.

"Okulda toplu namaz" ifadesinin, namaz kılınan mekanı görünce havada kaldığını, muhabirin atmasyon yaptığını anladım. Bir kere, mekan, okul öğrenci sayısına göre toplu namaz için uygun değil, o okulda en az bin öğrenci vardır. üçyüzü ile toplu namaz ifa etseler o bodrum katının 20 kat genişliğinde yer gerekir. Ha, sekiz-on kızı toplu namaz olarak niteliyorsa muhabir, onun da toplu namaz ifasından haberi yok demektir. Toplu namaz, bir imamın arkasında ve saf halinde kılınır. Namaz başlamadan imam yüksekçe ses ile "Safları sıklaştırın" diye ikaz eder zaten. Görüntülerde ne imam ne de saf var, o halde toplu namaz yok. neyse...

Askerliğimi İzmir'de Narlıdere'de istihkam yedek subay olarak yaptım. Yedek subay okulunda, binanın en üst katında merdiven bitiminde ben ve bir çok yedek subay öğrencisi, sağdan soldan bulduğumuz kartonların üzerinde namaz ifa ederdik. Dolaplarımızdaki traş bıçağının duruş pozisyonunu bilen okul komutan ve subayları, elbette orada namaz kılındığını biliyorlardı ama arada bir kartonlar toplanırdı o kadar, ne kılmayın dendi, ne de kılanlara farklı muamele yapıldı. Okulda, nehirler üzerine amfibi köprüler kurmasını, onbeş dakikada tuzaklı mayın döşemesini, c4 patlayıcıları, hedefi tabanca ve G3 ile onikiden vurmasını öğrettiler. Sizler ayrılın, bunları size öğretemeyiz diyen olmadığı gibi, en küçük imaya bile rastlamadım.

Okul bitince, sınırları okula bitişik olan İstihkam er eğitim birliğinde görev yapmaya başladım. Orada, birliğin içinde cami vardı. Namaz ifa etmek isteyenler oraya giderlerdi, cumaları cuma namazı kılınırdı.

Peygamber ocağında durum bu iken, sanki ülke ve vatandaşlarının ezici çoğunluğu başka dinden de, namaz kılmak garip bir şeymiş gibi, ekranlarda lanse edilmesi vicdanları yaralamıyor mu sanıyorsunuz?

 
Toplam blog
: 38
: 485
Kayıt tarihi
: 01.05.07
 
 

Orman mühendisiyim. 1992 yılından beri orman kadastro işinde çalışmaktayım. Amacım insanları orman k..