Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '06

 
Kategori
Siyaset
 

Çin - Hindistan yakınlaşması

Çin ve Hindistan 1962 yılında bir sınır savaşından sonra, diplomatik ilişkilerini askıya almış.

Son yıllarda Çin, tüm dünyaya yayılan dış politikası nedeniyle, Hindistan’la da yakınlaşmış.

1991-2005 arası yıllarını içeren 15 yılda, Çin-Hindistan ticaret hacmi yılda 1 milyar dolardan, 20 milyar dolara çıkmış.

http://www2.dw-world.de/turkish/kommentar/1.204611.1.html

Çin’in dış ticaret hacminin (ihracat-ithalat toplamının) 1,5 trilyon doları bulduğu düşünülürse, bu henüz çok küçük bir miktar.

Bunun yılda 300 milyar doları bulduğunu düşünün.

Burada ilginç bir gösterge var:

Sudan’da ortak petrol tesisleri işleten iki ülke, Darfur’da yaşanan insan hakları ihlallerini görmezden gelmeyi yeğliyor.

Çin ve Hindistan’ın bugünkü durumunu düşünürsek, bugüne dek böyle bir şeyi ne AB ne ABD yapabildi, ne de eski SSCB’ye veya Japonya’ya böyle hoşgörü gösterildi.

Çin ve Hindistan birbirinin rakibi. Her açıdan öyle. 2050 sonrasının dünyasını, onların bugünden hazırladıkları, barış ya da savaş koşulları belirleyecek.

Çin’in de, Hindistan’ın da en büyük özelliği, 1. veya 2. Dünya olmadan, 3. Dünya’dan 1. Dünya’ya doğrudan sıçlamaları. Buna bir de Yeryüzü’nün en kalabalık 2 ülkesi olduklarını ekleyin, o zaman ortaya ABD’nin bugün yarattığı her tür (çevre, nükleer savaş, vd) sorunun en az 10 katı büyüklükte sorunlar demek olacak. Üstelik, ABD’yi önce eski SSCB, şimdi de AB frenledi ve frenleyecek ama bu 2’sini kimse frenleyemez. Ortak kararları dünyanın fiili çoğunluğunun kararı demek olacak. O zaman BM de devreden çıkar veya çıkartılır.

Tüm bunlara bakınca, şaşırtıcı bir gelişme ama 2025-2050 için, Rusya ve Japonya onları frenleyebilir. Burada batı dili diplomasi değil, Asyalı / doğulu diplomasi dili hepsi için ortak payda. Nasıl olsa, anlaşırlar.

Yani:

Hoş geldin Gargantua-ikiz bebek, yaşamak sırası sende…

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..