Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '10

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Çin çalışma vizesi / Z Visa

Çin çalışma vizesi / Z Visa
 

Çin çalışma vizesi / Z visa


Çin’de çalışma vizesi almanın bu kadar çetin olacağını düşünmemiştim. Nitekim Ankara Üniversitesi Çince bölümünü bitirip Shanghai International Studies University’e burslu ticaret Çincesi eğitimi almak için geldiğimde, vizeye dair tüm işlemlerim okul tarafından yürütülmüştü, benim yaptığım tek şey okula gelen sağlık aracında, sağlık kontorülden geçip, pasaportumu yetkilere teslim etmekti. Fakat okulun bitmesi ile beraber iş başa düştü, yeni zorlu bir süreç başladı. Bir çok arkadaştan farklı olarak, vize başvurusundaki tüm aşamaları bizzat kendim hallettim. O yüzden her aşamayı çok iyi biliyorum.

Bu yazıda size çalışma vizesine nasıl başvurulması gerektiğini, evrakları ve aşamaları anlatacağım.

İlk olarak şunu belirtmekte yarar var. Çin hükümeti vize işlemlerinde Türkiye’yi Orta Doğu ülkesi olarak görmekte. Böyle olunca da vize almak, özellikle de çalışma vizesi almak biraz sıkıntılı. Birinci, hatta ikinci başvuru kabul edilmez ise pes etmeyin.

Çin Çalışma vizesine başvuru yapabilmek için aranılan nitelikler:

1) Başvuran herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımamalıdır.

2) Başvuru yapan kişinin belirli bir çalışma pozisyonuna sahip olması gerekmektedir,

3) Başvuranın herhangi bir adli suç işlememiş olması lazım,

4) Başvuranın çalışacağı pozisyon ile alakalı 2 yıl ve üzeri deneyime sahip olması gerektmekte. ( bu madde çalışma vizesi başvurusu yapacak 25 yaş altındaki arkadaşları en çok zorlayacak maddedir. Çünkü Çin hükümeti üniversiteyi ya da diğer teknik okulları bitirdikten SONRA 2 yıl çalışma deneyimi istemekte, burda da size işi sağlayacak şirkete büyük iş düşüyor, işleri zorlayan bir madde, ama kendinizi iyi ifade edebilirseniz üstesinden gelenebilir)

5) Başvuru yaşı: erkeklerde 18-60 bayanlarda ise 18-55’dir.

1. Aşama Çin Çalışma Vizesi Başvuru Evrakları:

1) Çalışma vizesi başvuru formu 1 Adet, ( Bu form sizin kimlik bilgilerinizi ve işverenin şirket bilgilerini içermekte; internetten indirilebilir.) http://www.12333sh.gov.cn/200912333/2009english/resources/forms/ep/200911/P020091116353747997641.pdf

2) Çalışağınız şirkete ait ruhsat, ve şirket kayıt bilgileri ( birer adet fotokopi)

3) İş deneyimlerinizin ve öğreniminizin belirtildiği Çince CV. ( CV’nin altında çalışağınız şirketin kaşesi olmak zorunda)

4) Daha önce çalıştığınız firmalarının birinden referans mektubu ( Firmada 2 yıl aralıksız çalıştığınızın belirtilmesi lazım)

5) Mezuniyet diploması ( fotokopi),

6) Mezuniyet Diplomasının Çince çevirisi ( Çinceye çevrilmiş diplomanın altında çalışacağınız şirketin kaşesi olmak zorunda)

7) Pasaport Fotokopisi,

Yukarıda saydığım evrakları temin ettikten sonra evrakları çalışma bakanlığına teslim ediyorsunuz. 10 iş günü içerisinde bakanlıktan cevap geliyor ve cevap olumlu size bakanlık size 2 adet evrak temin ediyor. Bu evraklardan biri çalışma lisansı diğeri ise davetiye. Bu iki evrak ile birlikte Türkiye’deki Çin konsolosluğuna gidip başvurunuzu yapıyorsunuz ve 2. aşama başlıyor.

2. Aşama Evraklar,

1) Çin çalışma bakanlığının sağladığı çalışma lisansı ve davetiye( aslı ve fotokopisi ( Aslını kesinlikle başvurudan sonra geri alınız. Çin’deki aşamada lazım olacak)

2) Devlet Hastanesi Heyet Sağlık raporu

3) Çin konsolosluğunun temin ettiği başvuru formu ( Başvuru günü konsoloslukta da doldurabilirsiniz, Çin konsolosluğu sitesinden de indiriebilir)

4) Pasaport

5) Fotoğraf 2 adet

Yukarıdaki evrakları da sağladıktan sonra Çin konsolosluğu 1 hafta içerisinde Çin’de oturum ve çalışma izni alana kadarki süre için size 1 aylık vize veriyor, vizeyi alıp Çin’e geldiğinizde 3. aşama başlıyor. Çin’e geldiğinizde ilk işiniz kalacak yer ayarlamak ve sağlık taramasından girmek olacak. Evi bulduktan sonra kira sözleşmesi, ev tapu fotokopisi, ev sahibinin kimlik fotokopisi, pasaport ve vize fotokopiniz ile evinize en yakın karakola gidip ikametgah kaydınızı yapıyorsunuz.

3. Aşama Evraklar; 1) Çalışma kayıt formu 2 adet ( İnternetten indirilebilir)

2) Temel Maaşınız (fotokopi)

3) İş sözleşmesi (fotokopi)

4) Sağlık raporu

5) İkametgah Belgesi

6) Pasaport

7) 2 adet fotograf

Yukarıdaki evrakları da hazırladıktan sonra vize başvurunuzu yapıyorsunuz ve 5 iş gün içerisinde Z yani çalışma vizenizi alıyorsunuz. Çin resmi sitesinden de bilgi alabilirsiniz. http://www.12333sh.gov.cn/200912333/2009english/resources/instructions/index_1424.shtml Umarım başvuran herkes vizeyi alır, herkese kolay gelsin.

Hüseyin ATEŞ

Çİnce Tercüman, iş bağlantısı, mal kontrolü

 

Shanghai/ Çin

 
Toplam blog
: 7
: 3771
Kayıt tarihi
: 14.09.10
 
 

Ankara Üniversitesi Sinoloji (Çince) Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra Çin hükümetinin sağladığ..