Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '07

 
Kategori
Dünya
 

Çinli kastelli

Çinli kastelli
 

Çin' i 3, 6 milyar dolar kazıklayıp kaçan ünlü milyarder Lai, geride gözaltında 10.000 yetkili, bakan ve istihbarat şefi dahil, 14 idamlık bırakmış ve Kanada’ ya tüymüş..

49 yaşındaki Lai'nin sıradışı yükselişinin sırrını şimdi dev bir çukur olarak duran Xiamen'deki 88 katlı gökdelen projesinin temel atma törenindeki manzara özetliyormuş: Lai, 2.000 davetlinin her birine kırmızı zarfta 375 dolar 'hoş geldin hediyesi' dağıtmış. Porsiyonu 800 dolara kabuklu deniz ürünü abalon ikramını esirgememiş. Lai, işin esprisini 20 yaşında otomobil parçası üreticisi olarak rüşvetçi yetkililere tosladığında fark etmiş. Rüşveti reddedince, kız kardeşi dövülerek hastenelik edilmiş. Lai, daha sonra hiçbir yetkiliyi eli boş göndermemiş.

Ne bileyim, gözüm mü ısırıyor, cebim mi ısırılıyor? Sanki biz bu öyküleri çook dinlemişiz gibi...

Öykünün sonu, bizimkinden farklı:

Lai'nin düşüşü cebini hep doldurduğu üst düzey bir komutanın oğlu Zhu Niuniu'nun talebini reddetmesindenmiş. Lai ve başkalarından aldığı 10 milyon doları kumarda yitiren Zhu, alacaklılardan paçayı kurtarmak için Lai'nin kapısını çalmış. Lai ilk kez eli sıkı davranınca Zhu, oligarkın ipliğini pazara çıkarmak için 600 özel müfettişle Kızıl Köşk'e kamp kurmuş. Müfettişler, Lai'nin çıkar ağını çözmek için bilgi karşılığı af garantisi vermiş. Yetkililer bülbül gibi öttükçe gözaltı sayısı 10.000’i bulmuş. Kurnaz Lai ise çareyi parası ve ailesiyle bir bota atlayıp Kanada'ya kaçmakta bulmuş. Kanada onu iade ederse, asılacakmış.

Haa, eğer bu adam Çin’e geri dönüp, bir kez daha kazıklı tur atarsa, onu bilemem.

Bu Asyalılar adam olmaz.

Pardon, bu globalizm ve bu neo-liberalizm kazanamaz, çünkü kurbağanın sırtındaki akrep misali, hem kendini, hem de sömürdüğünü boğar.

Tarih sabırlıdır. Proleterya geç öğrenir, hem de çook geç öğrenir. Sınıf atlama hayallerini artık bırakıp, grev seçeneklerine geri dönseler, daha makul olur.

Bakar mısınız, bir ‘sonuna kadar bireyci’nin yazdıklarına?

Günün sözü: Tavşana kaç, tazıya tut ile Çin, ancak 10 yıl daha dayanır. Sonrası Nasreddin Hoca hesabı: Yerden göğe küp dizseler, alttakini çekseler, seyreyle gümbürtüyü...

http://www.milliyet.com.tr/2007/07/02/son/sondun04.asp

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..