- Kategori
- Psikoloji
Cinsel taciz cezasız kalamıyor, peki duygusal taciz?!
Taciz sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlük anlamı, ‘Tedirgin etme, rahatsız etme’ olarak geçiyor. Taciz bir çok şekilde karşımıza çıkabiliyor ama sözlüğe geçmiş ve en sık bilinen şekli de cinsel taciz: Ahlaksızca, ulu orta veya gizlice söz ve davranışlarla karşı cinse eziyet etme, tedirginlik ve sıkıntı verme. olarak geçiyor.
Bu girişi yaptım çünkü okuduğum bir haber beni çok etkiledi, çalıştığı işyerinde hakkında cinsel taciz şikayeti olan birisinin işine anında son verilmiş. Diyeceksiniz ki bu bir suçtur, tabiî ki bir şekilde cezalandırılmıştır. Bu olayda beni rahatsız eden, tacizin illaki cinsel mi olması gerektiği. Yani cinsel taciz de namus kavramı ön plana çıktığı için akan sular duruyor, insanların gözü dönüyor. Peki ruhumuzda aldığımız travmalar nasıl sonuçlar veriyor? Hepimiz az ya da çok duygusal tacizlere maruz kalıyoruz.
Asistanlık eğitimim sırasında bana dünyayı zindan eden, her bulduğu fırsatta kişiliğimi zedeleyici şekilde davranan öğretim görevlisi şahsın cezası neden verilemedi?. Yani o kişinin ceza alıp, kendisine çeki düzen verebilmesi için illaki bana bedenen mi taciz yapması gerekiyordu. O fırsat bulduğu her an kalbimi ve beynimi taciz ederken, benim bedenim namuslu idi, zarar görmüyordu…peki kalbimin, beynimin namusu yok muydu?
Okuyunca belki diyeceksiniz ki, bu klasik bir iş yeri sıkıntısı. Olay başkaydı inanın, kıdem olarak benden ancak 4-5 yıl üstünlüğü olan birisi idi bu kişi. Bilgi düzeyi ve el becerisi oldukça sınırlı idi. Ama en büyük üstünlüğü güçlü hocalardan birinin kuklası olmasıydı. Ve bu kişiler için akademik yönden gelecek vaat etmiyorsanız hiçbir değeriniz yok, üstelik biraz eliniz işe yatkınsa ve birazda asiyseniz yandınız. İşte bu kişi hem bana en ağır işleri verip, hem de en büyük eziyetleri yapıyordu. Yıldızımız barışmamıştı, ben ona yalakalık yapmadım, ters de davranamadım. Olabildiğince az travma alarak uzmanlığımın bir an önce bitmesini istedim. O kişinin yaptığı benim açımdan direk duygusal taciz di, aslında gördüğüm muamelenin daha ileri safhaları Mobbing(İş yerinde psikolojik şiddet) olarak da tanımlanabilir. İnanın bana hala üniversitelerde benim gibi duygusal tacize uğrayan kişiler var ve ne yazık ki, bu tacize uğradığınız da tam bir ölçütte kullanamıyorsunuz. Ben bu sıkıntıları yaşadığımda ne internet bu kadar yaygındı, ne de mobbing tanımını biliyordum. Artık günümüzde insanlar mobbing mağduru olduklarını kanıtlayıp, bu kişilerin ceza almasını sağlayabiliyorlar. Bu konuda haberleri http://www.ntvmsnbc.com/news/399157.asp
Ve http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=11525 adreslerinden okuyabilirsiniz.
Artık duygusal tacize belli cezalar verilmesi olanaklı belki, ama ben yine de derecesi değişken şekilde uygulanan duygusal tacizin en az cinsel taciz kadar ağır cezalandırılabilmesini diliyorum.
Ruh ve beden dengesini kurabilmiş, kendisi ile barışık insanlarla karşılaşabilmenizi diliyorum, sevgilerimle
http://gundem.emu.edu.tr/subat2006/turkish/images/mobbing%202.bmp
http://nibis.ni.schule.de/~auge/seiten/themen/psych_gru/medien/257xMobbing_ch.jpg
http://www.pi-ag.com/content/piag/piag000387/mobbing.jpg
http://www.campusred.net/campusdiario/20021120/repor.htm