Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '06

 
Kategori
Haber
 

Çip’li pasaportlar geliyor

Çip’li pasaportlar geliyor
 

Gerek gizlilik gerekse yasal sıkıntılara rağmen planlandığı gibi Amerika’da Pazartesi günü çipli pasaport devri başlıyor.

Son günlerdeki terörizm ile ilgili havalanlarında sertleşen kontrollerinde gecikmeye yol açmayacağı söyleniyor. Sadece olası bir hata yada aksaklık durumunda –ki teknoloji projelerinin olağan riski, kişilerin güvenlik kontrolünde gereğinden fazla takılmaları söz konusu olabileceği düşünülüyor.

Yeni çipli Amerikan pasaportlarında şu anda kullanılan pasaportlarda yer alan bilgiler (ad-soyad, doğum tarihi, cinsiyet vb.) bulunacak ve havaalanlarındaki elektronik okuyucular ile pasaportlar işleme alınacaklar. Bu sistem ile gümrükten geçiş ve güvenlik sorumlarının azalacağı düşünülüyor.

Bilgilerin elektronik olarak tutulmasının kişisel bilgilerin gizliliğini riske attığını düşünen bir grup bu ayın başında Las Vegas’ta bir Alman uzmanın bu bilgilerin nasıl kopyalanıp transfer edildiğini göstermesi üzerine sıkıntılarını her ortamda dile getiriyor.

New-Jersey temelli bir vakıf şirketi olan Smart Card Alliance ise bu konuda korkuya yer olmadığını çünkü çipteki bilgilerin ve fotoğrafın şifrelenerek saklandığını ve asla değiştirilemeyeceğini savunuyor. “Nasıl bir başkası sizin pasaportunuzu çalıp kullanmaya kalksa fotoğrafı tutmayacağı için başarısız olacaksa burada da aynısı olacaktır” diyorlar. Aslında görünen en büyük risk, pasaportlar elektronik okuyucularda bilgi alışverişi yaparken bilgisayar korsanlarının bu bilgileri yakalaması.

Ancak geçen sene yapılan testler sonucunda Amerikan devleti çipli pasaportların güvenli olduğu düşüncesinde.

Bu teknoloji için birçok firma rekabet etti ancak Alman Infineon AG’nin kardeş firması olan Kaliforniya temelli Infineon Technologies North America yarışı kazandı. Bu ayın başında Fransız firması olan Gemalto ise ilk üretim telebini aldığını duyurdu.

Bu yeni pasaportu alacak Amerikan vatandaşları yaklaşık 100 dolar ödeyecekler. Normal pasaportlar üzerlerindeki kullanım tarihi sonuna kadar kullanılabilecekler.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..