Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '17

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğum Kendi Yatağında Uyumak İstemiyor

Çocuğum Kendi Yatağında Uyumak İstemiyor
 

Çocuklarda uyku alışkanlığının gelişmesi bebeklik döneminden başlar. Bebeğin 40 günlükten sonra aynı odada kalsa dahi yatağının ayrı olması şarttır. 1 Yaşına kadar çocukları yataktan ayırmak daha kolaydır.

Çocuğunuz eğer 3 yaşını geçmiş ve hala sizinle yatmak istiyorsa bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki çocuğun ebeveynlerle birlikte yatması bireysel gelişimi, özgüveni  ve bireyselliğini önemli ölçüde etkiler.

Ayrı yatma alışkanlığının gelişmesi için her durumda önemli olan ‘’Kurallar’’ önemlidir. Aile içinde kuralların olması çok önemlidir ve uyku alışkanlığı konusunda da kuralların en başta konulması ve devamlılığı gerekir.

NELER YAPILABİLİR?

Çocuklara zaman zaman ‘’ yemeğini yemezsen köpek gelir’’, ‘’ağlamaya devam edersen doktor gelir iğne yapar ‘’ gibi cümleler söylenir. Bu gibi söylemler çocuğun bilinçaltına işleyebilir ve gece korkmasına neden olabilir. Bu yüzden çocuğa karşı olan söylemlerinizin onları korkutmuyor olması önemlidir.

Anne babanın bu konudaki ortak tutumu ve konunun pazarlığa kapalı olması (tamam bugün de annemle uyuyayım yarın söz veriyorum kendi başıma uyuyacağım) durumun öneminin anlaşılması için gereklidir.

Yatırdıktan sonra uyuyup uyuyamadığını kontrol etmek  çocuk tarafından durumun ciddiyetini kavraması adına iyi olacaktır.

Çocuğun kendi yatağında uyanması önemlidir. Geceleri yanınıza gelmek isteyebilir ya da gelebilir. Bu noktada sabırlı olmalısınız ve her yanınıza gelişinde yatağına götürmelisiniz.

Çocuklar anne babalarını mutlu etmekten çok hoşlanırlar. Çocuğunuz kendi yatağında yattığı ve uyandığı zaman kendi mutluluğunuzu ona göstermeli ve vurgulamalısınız. 

 
Toplam blog
: 10
: 373
Kayıt tarihi
: 27.06.16
 
 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümü / Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji (Travma) yüksek..