- Kategori
- Okullar
Çocuğunuza okul temizleme görevi verilirse ne yaparsınız?
Çocuklarımı ana okuluna başladıkları andan itibaren liseye kadar okul tarafından istenen araç gereç vs: arasında iki adet havlu ve benzeri kumaşlardan yapılmış dikdörtgen şeklindeki ZOKIN denilen toz bezi vardır. Yılda iki kez hazırlarız.
Sekiz yıllık zorunlu eğitim (devlet okullarında ders kitabı ve okulda verilen yemek için ödeme) boyunca çocuklar okulu temizlerler ve buna tuvaletler de dahildir. Ders bitince herkes sinifini temizler. Sonra her sınıftan görevli öğrenciler birinci sınıflar da dahil okulun koridorlarını toz bezleri ile silerler. Bazıları oyun haline getirir bunu. Örneğin dördü sıralanır çömelirler ve büyük bir hızla ellerindeki bezle adeta dizlerinin uzerinde sürünerek pırıl pırıl yaparlar.
Sanırım tuvalet temizlemek en zorlarına giden şey... Özellikle etrafta kimse bulunmadığı sırada tuvaletii temizleyen ögrencinin yüreği korku doludur. Neden mi? Çünkü tuvalette HANAKO denilen bir kızın ruhu dolaşmakta ve çocukları korkutmaktan zevk almaktadır. Tabi ki uydurma bir şey ama cocuklar inanıyorlar. Benim çocuklar pek etkilenmediler... Okuldaki temizleme görevlerini yerine getirdiler ama evde kendi odaları... Neyse anlatmaya başlamamayım çünkü uzun hikaye.
Okulun girişini süpürge ile süpürürler. Okulların çok kirli olduğunu düşünmeyin, çamurlu ıslak vs... Çünkü okula gidince lise de dahil okulda giyecekleri terlikler ya da küçük sınıflar için beyaz beden ayakkabısı vardır ve tuvalate girerken kapıda dizili terlikleri giyerler...
Kızım okula başladığı gün ona pırıl pırıl siyah bantlı deri ayakkabıları giydirdim. Ertesi gün ögretmenden telefon "Çocuk o ayakkkabılarla okulun alanında koşmakta oynamakta güçlük çeker diğer çocuklar gibi spor ayakkabılar giydirin ve tanınmış markalardan kaçının, pahalı olmasına gerek yok. "Aman ne güzel! Deri ayakkabı için binlerce yen ödemekten kurtulduk."
Çocukların başka bir görevi okulun bahçesinde beslenen tavşan vb. hayvanların beslenmesinin sırayla yapmaları. Tek sakıncası eğer tavşanlar yavrularsa ve bu dönem yaz tatiline denk gelirse gönüllüler aranır tavşanları almak ve evde beslemek için. Birinci sınıfta kızım gönüllü olmuş RURU adını verdiği tavşanı altı yıldan fazla beslemiştik kafeste.
Bir gün okula gittim işim düşmüştü. Bir baktım bahçede çiçeklerle uğraşan hasır şapkaıi uzun siyah lastik çizmeleriyle yaşlı birisi çiceklerin bakımını yapıyor. Bir gönüllü amca gelmiş çiceklere bakıyor diye düşündüm. Sonra öğrendim ki okulun müdürüymüş.
Yazıma okul temizliği ile başladım ama yazmadan geçemeyeceğim. Ögretmenlerin çalışma şeklinden. Ana okulundan başlayarak sınıf öğretmeni her yıl eve kadar gelir ve çocukla ilgili sorular sorar. Ev ziyaretlerinde ve dönem sonlarında çocukların gelişmeleri ve not durumları vs. için biz okula konuşmak için gittiğimizde takım elbiselidirler belki biraz makyajlı ama okulda ders sırasında spor kıyafetlidirler. Ögle yemeğini ögrencilerle birlikte yerler.
Egitimde aksayan bir çok sey var elbette. Şaşırdığım yadırgadığım bir çok şey oldu.. Ama alıştım sonra da taktir ettim. Kendi eğitim gördükleri yeri temizlemenin yararlı olduğunu düşündüm sonra... Ben de ögretmen okulunda yatılı okulda okurken yatakhanelerimizi etüd sınıflarımızı arap sabunu ile temizlediğimiz günler aklıma geldi.. Ne güzeldi mis gibi kokan sınıfta ders çalışmak............