Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

27 Aralık '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğunuzu İstismardan Korumak

Merhaba Sevgili Okur,
 
Geçenlerde internette 2018 yılında ülkemizde yaşanan olaylar başlıklı bir internet içeriğiyle karşılaştım. Malum yeni bir yıla sayılı günler kaldı. İçeriğe baktığımda sıklıkla çocuğun cinsel istismarı vakalarının yer aldığını gördüm. Çok iç karartıcı bir tabloydu. Ebeveynler bu tarz haberler yaygınlaştıkça çocuğunu daha çok korumak için çaba harcıyor, hatta bazen aşırı koruyucu bir tutuma sahip olarak ne yazık ki düşük özgüvenli, hayır diyemeyen, sorumluluk duygusu ve problem çözme becerileri gelişmemiş çocuklar yetiştirebiliyor. Niyet ne kadar iyi olsa da uygulamadaki eksiklikler farklı sonuçlara yol açabiliyor. Aslında çocuğunuza öğretebileceğiniz bazı bilgiler ve onun davranışlarını, duygu durumunu sıkı bir takiple cinsel istismar vakalarına karşı önlem almış olursunuz.
 
Cinsel istismara karşı çocukları korumak amacıyla okullarda öğrencilere özel bölgelerini tanıma, iyi dokunma-kötü dokunma, hayır diyebilme, iyi sır-kötü sır, yardım alabileceği kişiler gibi konularda bilgilendirme çalışmaları okul psikolojik danışmanları tarafından yapılmaktadır. Ancak bu eğitimlerin aileler tarafından daha çocuklar okula başlamadan, 3 yaştan sonra verilmeye başlaması çok daha koruyucu olacaktır. Çocuğunuza iç çamaşırlarının kapattığı bölgelerin özel bölgeler olduğunu ve anne-baba ya da ailenin gözetiminde gidilen bir doktor dışında kimsenin dokunamayacağını anlatmalısınız. Vücudunun yalnızca kendisine ait olduğunu, kendisinin rahatsız olduğu her türlü dokunmanın kötü dokunma olduğunu, bu durumda 'Hayır!' diyerek uzaklaşması ve mutlaka ailesine durumu anlatması gerektiğini, ona dokunan kişi 'bu bizim sırrımız olsun' dediğinde bunun kötü sır olduğunu ve kötü sırların saklanmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Tabii ki bu bilgilendirmeler bir panik havasında değil normal bir ses tonuyla günlük bir konuşma havasında korkutucu olmadan yapılmalıdır. 
 
Ebeveynlerin en sık tekrarladığı hatalı davranışlar ise çocuğun istemediği bir kişiyi öpmesi için zorlamak ya da öpülmek istemeyen bir çocuğu zorla öptürmek, yetişkinlerin öpmek ya da sevmek için çikolata ya da şekerle çocuğu kandırmasına ya da toplu taşımada geç amcanın-teyzenin kucağına diyerek çocuğa bir yabancının temasına izin vermek, çocuğu dudağından öpmek olarak sayılabilir. Aslında bu davranışların tümüne baktığınızda çocuğunuzu istemediği bir davranışa zorladığınızı ya da istismar edebilecek bir yetişkinin uygulayabileceği yöntemleri bir sevgi gösterisi olarak ona sunduğunuzu fark edebilirsiniz. Çocuklar bu tarz yaşantıları tecrübe ettiyse bir cinsel istismar olayıyla karşılaştığında bunu normal bir davranış olarak görebilir, sevildiğini zannedebilir. 
 
Yapılan araştırmalar cinsel istismar vakalarında istismarcının büyük bir çoğunlukla çocuğun tanıdığı bir kişi olduğunu göstermiştir. Bu sebeple çocuğun komşu ya da akraba yanında uzun süre kontrolsüz kalması engellenmelidir. Eğer ki çocuk çevrenizdeki bir kişiden çekiniyor, onunla yalnız kalmak istemiyorsa ya da özellikle bir yere gidildiğinde huzursuzluk yaşıyor, gitmemekte direniyorsa çocuğu zorlamamak ve duygularını ifade etmesi için fırsat tanımak faydalı olacaktır.
 
İstismara uğrayan çocuklarda tuvalet sorunu olmadığı halde başlayan alt ıslatma sorunları, yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar, travma sonrası stres bozukluğu, uyku ve yeme sorunları, dikkat ve odaklanma sorunları, aşırı hareketlilik ya da depresyon belirtileri görülebilir.
 
Umarım buradaki bilgilere hiç ihtiyacınız olmaz sevgili anne-babalar. Ancak çocuğunuzun duygu, düşünce ve davranışlarını takip edin. Onu dinleyin ve yanında olduğunuzu hissettirin. 
 
Yeni yıl size, sevdiklerinize ve tüm çocuklara sağlık, mutluluk, huzur getirsin.
 
Sevgiyle kalın...
 
 
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara