- Kategori
- Eğitim
Çocuk eğitimine ailenin ilgisi, ev ödevleri

Okul çağındaki bir çocuğa verilebilecek destek ve gösterilecek ilginin en önemlilerinden biri ev ödevlerinedir.
Öğretmenler tarafından verilen ev ödevlerine ebeveynin destek ve ilgisi nasıl olmalı?
Ev ödevleri veya ev çalışması, bilginin genişlemesine ve kalıcılığına yaradığı gibi, öğrenmeye ilgi ve isteği artırarak öğrencinin derslere odaklanmasını sağlar.
Ebeveynler çocuğun ev ödevlerine nasıl yardım edebilirler? Bu soru, veliler arasında çok merak edilen bir konu.
Bilinçli bir ailenin, çocuğunun ev çalışması için, haftada ortalama 6-7 saat zaman harcadığı tahmin edilmektedir.
İlk sınıflardan itibaren, çocuğun ev ödevlerine karşı başlayan ebeveyn erken ilgisi okul dışında bile, çocukta olumlu davranışlar geliştidiği gözlenmiştir.
Çocuk evde çalışırken, ailenin ödevleri ile ilgilenmesi, çocuğun güçlü ve zayıf yönlerinin ebeveynler tarafından tanınmasını sağlıyor. Özellikle, çocuğun zayıf yönlerinin bilinmesi, erken önlem alınarak eksik taraflarının tamamlanmasına öncülük ediyor. Ayrıca tespit edilen durumların, okul ve öğretmeni ile paylaşılmasının başarıyı olumlu yönde artıracağı bir gerçek.
Evde yapılmış ödevlerin, ebeveynler tarafından gözden geçirilerek kontrol edilmesi, doğru ve yanlışların ortaya çıkmasını sağladığı gibi, çocukta özen ve titizliği de beraberinde getiriyor, başarıyı artırıyor.
Ödevler üzerinde tespit edilen yanlışlar ve eksiklikler kesinlikle aile tarafından düzeltilmemeli, çocuğun kendine buldurulmalı ve tamamlattırılmalı. Hazır verilen cevaplar kalıcı olmuyor ve öğrenmede etkili değil.
Sınıfta ödevlerin öğretmen tarafından tek tek kontrolü, zaman açısından çoğu kez mümkün olmuyor. Ortalama 25 öğrencisi olan bir sınıfta, öğretmen tarafından kontrol şansının sadece 1/25 olduğu açık.
Çağımız Bilişim Teknolojisinden çocuğun yararlanmasına yardımcı olmak, bunun için gerekli ortamı sağlayabilmek, doğru ve güvenilir bilgi kaynağını bulmak bilinçli ailelerin sorumluluğudur.
Isı, ışık, temiz ortam, masa sehpa gibi çalışma zemini, kalem, defter, kitap ve kaynakların hazırlanması, evde çocuğun çalışması için gerekli unsurlardan bazıları.
Çocuk için, ödev yapmayı sıkıcı hale getirmek, onun çalışma ortamından uzaklaşmasına yol açabilir.
Ev çalışması esnasında televizyon kapatılmalı, çocuğun istemesi halinde dikkatini dağıtmayacak şekilde müzik dinleyebilmeli.
Sorumluluk kazanma, işi iyi yapma, derse odaklanma, konuyu iyi anlama, çabuk öğrenme gibi ödevin temel amaçlarının çocukla paylaşılması, çocuğu motive ederek başarı grafiğini yükseltiyor.
Son yıllarda uygulamaya sokulan proje ve performans ödevlerinin, öğrenci tarafından evde sunumu -anlatımı mutlaka gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde bilgisayardan alınan bir çıktı ya da kopya özelliğinden öteye geçmeyecektir. Çocuğun elinden ödevini alıp yapma eğitim ve öğretim açısından son derece yanlış bir davranıştır.
Ev ödevlerinin amacı, öğrenmeyi pekiştirme, öğrenmeye hazır olma, merak ve ilgiyi artırma, güven duyma gibi koşulların sağlanması, ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi olarak açıklanabilir. Hüseyin Seyfi, Avanos.