Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '07

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çocuk kitaplarına genel bakış...

Çocuk kitaplarına genel bakış...
 

Günümüzde çocuklar hangi tür kitapları okuyor ve okuduğu kitaplara nasıl ulaşıyor?

En çok okunan Türk ve yabancı çocuk edebiyatı yazarları kimlerdir?

Klasik olmuş kitaplar, çocuklara nasıl okutuluyor?

Büyükler için yazılmış masallar neden çocukların da hoşuna gidiyor?

Okumayı öğrenen her çocuk, ilk önce sınıf öğretmeninin seçtiği kitaplarla okuma serüvenine başlıyor. Öğretmenin çocuk edebiyatı hakkındaki bilgisi ve okulun bulunduğu çevrede satılan kitaplar kitap seçiminde büyük rol oynuyor.

Sonra ailenin kitaplara ilgisi ve çocuk kitapları hakkındaki bilgisi veya duydukları etkili oluyor.

İlköğretimin ilk beş sınıfında, çocuklara daha çok klasik olmuş kitaplar ve tanınmış birkaç Türk yazarının kitapları okutuluyor.

Ve ne yazık ki, öğretmenlerimizin çocuk kitapları hakkında bilgisi yok. Öğretmenler, öğrencilerinden okumasını istediği kitapları okumamış oldukları için, sınıflarında kitap okuma oranları düşük oluyor.

Klasik olmuş çocuk kitapları daha çok okunuyor ve okutuluyor; çünkü ucuz. Telif hakkı ödemedikleri için aynı kitabı onlarca yayınevi basıyor. Örnek: Pinokyo, Pollyanna, Grimm Masalları vb... Telif hakkı olan kitaplar daha pahalı olduğu için her yerde satılmıyor ve daha az okunuyor, okutuluyor.

Çocukların şimdilerde okumayı en çok sevdikleri yabancı yazarlar; Thomas Brezina, Roald Dalh, Erich Kastner, Rene Goscinny, Francesca Simon, Astrid Lindgren, Levira Lindo, Christine Nöstlinger, Vladimir Tumanov vb...
Türk yazarları; Fatih Erdoğan, Sevim Ak, Aytül Akal, Aysel Gürmen, Gülten Dayıoğlu, Ayla Çınaroğlu vb...

Ve masallar...
Bugün çocukların okuduğu birçok masal büyükler için söylenmiş ve yazılmıştır. Neden bilinmez çocukların çok hoşuna gidiyor bu masallar. "Kül Kedisi, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" masallarında bir tane çocuk var mı? Kül Kedisi, kocaman kız, kötü hayatından evlenerek kurtulmaya çalışan. Pamuk Prenses, saf ve iyi niyetli bir kız, öyle ki kendisini ilk öpen adamla evlenmeyi düşünüyor.

Çocuk kitapları ve çocuk edebiyatı hakkında yazmaya devam edeceğim.

 
Toplam blog
: 22
: 1841
Kayıt tarihi
: 30.07.07
 
 

5 Ekim'de, sonbaharın güzelliğini görmek için doğmuşum. Öğretmen olana kadar, okumam gereken tüm ..