Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuk Resim Eğitimi

Çocuk Resim Eğitimi
 

Resim:Yağmur Orta


Yaklaşık olarak iki senedir çocuklara resim eğitimi veriyorum. Resim eğitimi, hele ki çocuklarla yapılan eğitimin onlarla ilgili olarak, insana çok şey öğrettiği gerçeğini göz ardı etmemiz mümkün değil. Uzun zaman ilgilendiğim psikolojinin de yardımıyla onların resimlerinden çıkan sonuçları, aile bireylerine, yaşama bakış açıları ve kişilik yapılarını daha rahat izleyebiliyorum.

Geçen hafta verdiğim konu, "Geleceğin dünyası nasıl olur, 100 yıl sonra dünya nasıl bir yer olacak?".

Önce konu üzerinde sohbet ettik, baskın bir şekilde ortaya çıkan konu "kuraklık"tı. Oldukça kaygılı bir şekilde "gelecekte susuz kalacağımızı ve herşeyin çok kötü olacağını" belirttiler.Biraz daha geniş bir perspektiften bakmalarını sağlamak amacıyla onlara farklı örnekler de versem, bu tema üzerinde ısrar ettiler.Konuyu fazlasıyla ciddiye alıyorlardı ve akıllarına susuz kalmaktan başka bir şey gelmiyordu.Nihayetinde resime başladılar ve güneşin olmadığı, her yerin buz tuttuğu ve bu nedenle suyun ancak ateşle eritilip içildiği, gökyüzünün sarıya dönmüş olduğu, binaların yıkılmış ve bir iki insanın ateş başında durduğu bir resim, bir başkasında toprağın çatladığı, ağaçların kuruduğu, az kalan su birikintisinin çöplerle kirlendiği ve bir insanın elindeki bir şişede bir damla suyun kaldığı resimler çıktı. Ertesi hafta yine benzer bir konuyu "uzay çağını" ele aldım, hayal güçlerinin hangi aşamada olduğunu izlemek amacıyla uzay çağından, filmlerden, teknolojiden örnekler verdim, ortaya çıkan sonuç bu kez biraz daha farklıydı, uçan evler, astronot giysili insanlar (oksijen kalmamış olduğu için) ve izledikleri çizgi filmlerden akıllarına gelen bir kaç şeyle birlikte başka bir kompozisyon ortaya çıktı.

Çocukların geleceğe oldukça karamsar baktıklarını görmek aslında oldukça üzücü.İzledikleri haberlerden, aile içindeki konuşmalardan ve benzeri şeylerden etkileniyor ve güzel bir dünya ve gelecek hayal etmiyorlar.Sorumluluk alma açısından (mesela suyu oldukça dikkatli kullanıyorlar) faydalı olsa da onların hem geleceklerinin hem de hayallerinin karanlık değil, aydınlık olmasını diliyorum.

Burcu Barış Künar

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..