Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '07

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuk ve bilgisayar

Çocuk ve bilgisayar
 

Çocuğun bilgisayar karşısında geçirdiği zaman kısıtlı tutlmalı , özellikle okul öncesi çağındaki çocuklar 1 saatten az bir süre bilgisayar ile ilgilenemeldir. Bu hem fiziksel hem de ruhsal sağlık bakımından önemlidir.
Çocukla beraber bilgisayarın başına geçen anne-baba , çocuğa bir takım değerleri ve kavramları öğretirken günlük yaşamla ilişki kurabilmelidir. Örneğin üzüntülü bir insan ifadesi ile karşılaşıldığında '' seni en çok üzen olay neydi? O zaman neler hissetmiştin?'' gibi sorularla onun bu kavramı ; günlük yaşamla , karşılaştığı yüz ifadesi arasında ilişki kurarak öğrenmesini sağlamış olur. Böylece çocuk hangi yüz ifadesinin hangi hissi verdiğini doğal bir yoldan öğrenmiş olur. Ya da bazı çocuklarda gözlenen ve aileyi zor durumda bırakan mevsime göre giyinme konusunda , çeşitli sitelerde varolan ''bebekleri isteğine göre giydirme'' oyunlarından yararlanılabilir. Görsellik çocuklar için önemlidir ; mesela süt içmeyi sevmeyen bir çocuğa , interenet sitelerinden süt içen çocuk resimleri gösterebilirsiniz... Bilgisayarı çocuğunuz için olumlu hale getirmek aslında çok kolay.
Çocuk her istediğinde bilgisayarın başına geçemeyeceğini bilmelidir. Bunu sağlamak için en etkili yol bilgisayarın yararlı yönlerinin olduğu kadar zarar verici etkilerinin de olduğunu , yaşına uygun bir dille ifade etmektir. Bilgisayar kullanımını yasaklamak hiç bir zaman çözüm olmadığı gibi dikkatini daha çok o yöne çekmesine sebep olur. Bunun için aile içinde herkes için belirli zamanlar oluşturabilirsiniz. Bunu hep birlikte yapmanız , çocuğunuzun da fikrini almanız; ve sizin de bu kurallara itaat etmeniz ona da uyum kolaylığı sağlayacaktır.
Çocuk saatlerce bilgisayar ortamında kalmamalıdır. Eğer bir ödev yapacaksa; ebeveynlerden biri çocuğa eşlik etmelidir. Bilgisayarın çocuğun yatak odasında olmaması da onun için daha yararlı olur ; aileye ait ortak bir alanda olması daha uygundur.
Çocukta bilgisayar bağımlılığının oluşmaması için onu çeşitli aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Herhangi bir müzik aleti çalmaya teşvik ya da bir spor dalına yönlendirme gibi...
 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..