Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı Her Çocukta Yaşanmaz!

Kardeş kıskançlığı genelde her zaman var olan, doğru, olması gereken bir şey gibi görünse de, ben kardeş ilişkilerinde danışanlarımda çok büyük farklılıklar gördüm. Araştırmacılar da çocuklar ve genç yetişkinlerin kardeşleriyle olan ilişkilerini geçmişe dönük olarak analiz ettiklerinde, kardeş ilişkilerinde birkaç tarz saptamışlar:

1. Bakıcı ilişkisinde kardeşlerden biri diğerine yarı ebeveyn gibi davranır. Bu örüntü daha çok abla-erkek kardeş ilişkilerinde görülür.

2. Ahbap ilişkisinde, her iki kardeş de birbirine benzemeye çalışır ve birlikte olmaktan zevk duyarlar.

3. Kritik ya da çatışmalı ilişkide kardeşlerden biri diğerine baskın çıkmaya çalışır. Aralarında kavga, tartışma ve sataşma vardır.

4. Rakip ilişkisinde kardeşler arasında arkadaşça ya da destekleyici davranışlar çok azdır.

5. Lakayt ya da ilgisiz ilişkide kardeşler birbirlerine karşı umursamazdırlar.

Aralarında fazla yaş farkı olmayan (4 ya da daha az) ve anne baba arasında geçimsizlik olan kardeşlerde rekabet ya da kritik ilişkilerin daha çok görüldüğü düşünülmektedir. Ahbap ilişkileri kız kardeşler arasında biraz daha çok görülürken, en çok erkek kardeşler arasında çekişme yaşandığı söylenebilir.

Anne baba çalışıyor ise ve çocuklar eve döndüğünde abla bakıcı rolünü üstleniyorsa, kardeşler arasında bakıcı ilişki tipi baskın hale gelir. Böyle durumlarda ablalar, küçük kardeşlerinin kendine güven becerileri edinmesine yardımcı olabilirler. Ailede küçük kardeşin bakımını üstlenebilecek bir abla ya da abi olması, anne babanın iş bağlantılı stresle başa çıkabilme yeteneğini artırmaktadır.

 

Kaynak: Seyitoğlu, F. (2018). Çocuk Anne Babasından Ne İster?. HayyKitap.

 
Toplam blog
: 43
: 80
Kayıt tarihi
: 12.02.18
 
 

Uzman Klinik Psikolog Fazilet Seyitoğlu Kimdir? 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü..