Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '06

 
Kategori
Beslenme
 

Çocukları beslemek !

Çocukları beslemek !
 

Uzman görüşleri de değerlendirilerek, kendi düşüncelerimi de karıştırarak bir yazı hazırlamayı düşündüm size bugün. Belki bir faydası olur düşüncesi ile sizlerle paylaşmayı düşündüm, olumlu-olumsuz düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşınız.

Çocuklar nasıl beslenmeli ?

Çocukların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili uzmanlar arasında bile çelişiki doğurabilecek açıklamalar var. Özellikle okul çağındaki çocukların beslenme şekilleri ve saatleri nasıl olmalı konusunda, tam bir açıklık yok. Okul çağındaki çocukların beslenme çantalarındaki gıdalar çocukların gelişimleri açısından büyük önem taşımakta. Ama çantanın içindekiler kadar beslenme saatleri ve düzenine uyum için anne babalara önemli görevler düşüyor. Çocuk beslenmesinde de bireyin yaşına ve olması gereken ağırlığa uygun bir diyetle beslenmesi sağlanmalı, yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.

Çocukları beslemede süreç ne olmalı ?

Çocukları beslerken, yeme-içme alışkanlıklarının edinilmesi belli bir sürece bağlıdır. Bu sürecin normal şartlarda ilerlemesi gerek, burada aceleci ve ısrarcı olmamak lazım. Ebeveynler arasında yapılan en büyük yanlış başka çocuklarla kendi çocuklarını karşılaştırmaktır. Beslenme bir yarış, ödül ya da cezalandırma değildir, olmamalı da zaten. Besin seçimlerinde her öğünde dört besin grubunun (süt ve süt ürünleri; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık, vb; taze sebze ve meyve; tahıllar (ekmek, pirinç, bulgur, bisküvi vb.) beraber tüketilmesine özen gösterilmeli, beslenme çantası hazırlarken buna dikkat edilmelidir.

Ara öğünler için taze meyve, çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiye veya sebzeli / peynirli poğaçalar veya üçgen sandviçler doğru alternatiflerdir. Ana öğün için ise bozulacak yemeklerden kaçınmalı, çok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler (içeriğine her gün farklı bir malzeme katarak bıkkınlık önlenmelidir), taze / mevsiminde meyve, yoğurt, söğüş yenebilecek sebzeler, UHT kutulu sütler veya katkısız meyve suları, kuru yemişler, kuru meyveler tercih edilmelidir. Büyüme yoğurtları olarak satılan gelişime katkı sağlayan süt ürünleri de güzel tatlı alternatifleri olabilir.

Kahvaltı çok önemli
Hayatım boyunca, en çok pişmanlık duyduğum konulardan biri olan bir konu bu. Zira, ya zamansızlığı bahane ettim, ya kahvaltı çeşitsizliğini, yada iştahsızlığı.. Çocukluktan ergenliğe, kahvaltıyı, özellikle okula gidildiği zamanlardaki kahvaltıları ya yapmadım, ya yarım yamalak yaptım, ya ayaküstü yaptım. Ama sonraki yıllarda önemini anlayacaktım ama iş işten geçecekti, zira bünyemi buna göre terbiye etmiştim bile.. Bugün bile bazen kahvaltı etmeden işe geldiğim çok oluyor.

Araştırmalar, okula kahvaltı ederek giden çocukların başarısının, kahvaltı etmeyenlere oranla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde çeşitli bilimsel çalışmalar, zamansızlık ya da kilo vermek amacıyla kahvaltıyı atlayan yetişkinlerde gün içinde performans düşüklüğü görüldüğüne işaret ediyor. Bunun için bu yaşlarda çocuklara kahvaltı etme alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.

Süt çok önemli.

Her çocuğun besin ihtiyacı farklı olduğu için kahvaltı mönüleri için de belli bir reçete vermek mümkün değildir . Ancak besin çeşitleri ile ilgili jerkesin bir önerisi olabilir. Benimde naçizane önerilerim olacak. Mesela, et grubundan sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı, yumurtaya mutlaka yer verilmelidir, zira çocuğu hem tok tutar, hem bol protein muhteva eder. Çocuğu bıktırmamak içinde, ya bir gün arayla vermek yada farklı türde yedirmek gerek. Süt muhakkak vazgeçilmez besin olmalı ve şekersiz verilmeli. Çünki içerisinde kendi tadı dah makbuldür. Ama tat katmak isteniyorsa ballı ya da pekmezli tüketilmelidir. Meyve bütün halde tüketilmeli ya da katkısız, taze meyve suları seçilmelidir. Sebze olarak C vitamini yüksek gıdalar alınmalıdır.

Okuldan dönen çocuklar uzun ve yorucu geçen bir günün ardından çok acıkmış olabilirler. Bu durumda okul dönemine özgü yeni öğün saatlerini yeniden planlamalısınız.

Model rol olmak

Herşeyden önemlisi, reçete ne olursa olsun, anne-babanın ocuklara iyi bir rol model olmak için tüm aile üyeleri doğru beslenme alışkanlıkları izlemelidir. Tüm aile bireylerinin bir arada sofrada oturarak zamanında ve zamanlı olarak beslenmeyi de alışkanlık haline getirilmelidir. Gazlı içeceklerin zararını, içilmemesi gerektiğini savunan bir ebeveynin gazlı içecek tüketmesi örneğinde olduğu gibi 'dediğimi yap, yaptığımı yapma' mantığı gütmek doğru sonuçlar doğurmayacaktır. Yemek ceza veya pazarlık aracı olmamalıdır. Çocuğa yemeğin gelişimi için önemli olduğu anlatılmalıdır. Oyun oynarken, televizyon izlerken beslenmek çocuğun farkında olmadan fazla besin tüketmesine ya da iştahsız çocuklarda doygunluk hissinin çabuk oluşmasına neden olabilir.

Çocuğun yemek yemeğe adapte olamaması yada az yemesi, yemek seçmesi durumunda zor kullanmamalı, yemek çocuğa oyun oynayarak yedirilmeli, özellikle yemesi gerekip de, yiyemediği yemekler farklı şekillerde yedirilmeli.. Örneğin sebzeler, makarna pilavla yada köfte ile..


İnanın yararını göreceksiniz.. Tecrübeli de sayılırım bu konuda..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..