- Kategori
- Eğitim
Çocuklarımızın dünyası bu kadar mı olsun?

Çocuklarımızın sadece Türk Dünyası Haritası'nı bilmezi bize ne kazandırır?
Eğitim sistemimizin ne kadar yanlışlarla dolu olduğunu biliyoruz. Eğitim sistemimiz gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor ve ortaöğretimimi önceki yıllarda bitirip, bu kötü eğitim sistemine kendimi emanet etmediğim için son derece memnunum. Nitekim, kendim kadar mutlu olduğum kadar ilköğretim 1. sınıfa giden kardeşim için de endişeliyim.
Bir ayrıntı gibi gözükse de; dün akşam rastladığım bir gerçeği belirtmeden geçemeyeceğim. Kardeşimle beraber ''İlköğretim 1. Sınıf - Türkçe 1'' kitabına çalışırken arkasında gördüklerim beni şaşırttı. Ders kitaplarımızda Avrupa/Dünya haritalarının yer almamasına alışmıştık; Türkiye, Avrupa Birliği ile müzakereler yürütürken, NATO'ya üyeyken, Amerika Birleşik Devletleri ile stratejik ortakken çocuklarımız Amerika Birleşik Devletleri'nin nerede olduğunu bilmeden, Avrupa'nın Doğusunu-Batısını bilmeden yetişiyorlar.
Ders kitaplarımızın arkasında Türkiye haritası ile Türk dünyası haritası yer alırdı genellikle. Bu ''Türk dünyası haritası''nın ne olduğunu bilmekte de yarar var. Orta Avrupa'nın doğusundan başlayan harita, Orta Asya'yı içeriyor, okyanusa gelmeden bitiyor. ''Türkler'in yoğun olarak yaşadığı bölgeleri'' gösteren harita günümüz için ne kadar yeterlidir, tartışmak gerekir. Uluslararası ilişkilerle ilgilenen insanlar elbette ki bu haritayı bilmelidirler ama birinci sınıf öğrencilerinin Avrupa'yı veya Amerika'yı bilmesindense Orta Asya'yı bilmesi daha mı güzeldir? Günümüzde, bir insanın Avrupa'yı bilmeden yaşamasının mümkün olmadığına inanıyorum. Aynı insanın Orta Asya coğrafyasını bilmeden yaşaması ise son derece mümkündür.
Bir diğer ayrıntı ise Türkiye haritasının kitaplardan çıkarılması ve yer almamasıdır. Kendi haritasını birinci sınıf ders kitaplarında göstermeyen bir ülke var mı? Bu ülke kendi haritasını ders kitabında göstermezse o çocuklar da illerin yerini öğrenebilir mi? Kendi ülkesinin coğrafyasını bilmeyen bir çocuğun Orta Asya coğrafyasını bilmesi ona ne kazandırır?
Milli Eğitim Bakanlığımız çocuklarımızın dünyasının Batı'ya değil Doğu'ya -Doğu olsa yine iyi, Orta Asya'ya- dönük olmasını istiyor, sanıyorum. Türk halkı olarak biz bunu mu istiyoruz? Türkiye haritasını kitaplarında görmeyen bir nesil Türkiye Cumhuriyeti'ne faydalı olabilir mi? Avrupa'yı bilmeyen, Amerika Birleşik Devletleri'ni bilmeyen bir nesil mi büyüsün? Dünya'sı Orta Asya'dan ibaret olan bir neslin bize ne faydası olur?