Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '08

 
Kategori
Futbol
 

''Profesyonel futbolculuk'' dediğimiz

''Profesyonel futbolculuk'' dediğimiz
 

Genç Giovanni dos Santos ''profesyonel futbolcunun'' nasıl olacağını basit bir şekilde gösterdi...


5 Ocak Cumartesi akşamı oynanan Mallorca-Barcelona La Liga maçı Barcelona'nın 2-0'lık üstünlüğüyle bitti. Maçtan aklımda kalan ise maçın teknik detaylarından çok 11. dakikada Barcelona'nın genç Meksikalı'sı Giovanni dos Santos ile Mallorca'nın Yunan ortasaha oyuncusu Angelos Basinas arasındaki ikili mücadele oldu.

Pozisyon üzerinde fazla durulmasa da; defalarca izlenmesi ve ders çıkarılması gereken bir pozisyon olduğuna inanıyorum. Barcelona'nın kaybettiği toptan sonra Mallorca takımı hücuma çıkıyordu ve top Mallorca'nın hızlı orta saha oyuncusu Angelos Basinas'a verildi. Basinas topu önüne alıp orta yuvarlağı geçerken Barcelona'nın orta saha oyuncusu Giovanni dos Santos tarafından çekildi. Basinas yere bile düşmedi, faul olduğunu göstermesine gerek yoktu. Giovanni dos Santos ise ne yaptığını çok iyi biliyordu; hakeme dönüp bakmadı bile, elini kaldırdı ve sarı kartı gördü.

Futbolda profesyonelliğin ne olduğunu iki futbolcu da çok iyi gösterdiler. Mallorca'lı Angelos Basinas düşmedi, kendisini yere düşürecek kadar sert bir hamle olmadığını biliyorduk -o da biliyordu- terbiyesizlik yapıp kendini yere bırakmadı; maçın gereksiz yere durmasına neden olmadı. Barcelona'lı Giovanni dos Santos hareketi çok sert olmamasına rağmen sarı kartı hakettiğini çok iyi biliyordu. Rakibi yere bile düşmemişken sarı kart görmesi karşısında itiraz edebilirdi, kimileri tarafından haklı da bulunabilirdi. Bunları yapmadı, hakemin yüzüne bile bakmadan sarı kartını aldı.

Bu pozisyon ufak gibi görünse de, futbolu güzel yapan ayrıntılardan birisi. Mallorca-Barcelona maçından önce Fortis Kupası'ndaki Bursaspor-Galatasaray maçını izledim. Maçın en az üçte biri bu tip pozisyonlar yüzünden oyunun yavaşlamasıyla geçti. Basinas kadar profesyonel olmayan futbolcularımız kendilerini yere atarken, Gio gibi olamayan futbolcularımız ise en net pozisyonlarda bile neden kart gördüklerini anlamaz gibi davranarak itiraz ettiler. Sadece dünkü maçta değil, neredeyse her maçta benzer sahneleri görüyoruz. Çok net penaltılara itiraz ediliyor, rakibinin futbol hayatını bitirebilecek olan tekmeleri atan futbolcular özür dilemektense hakeme itiraz etmeyi tercih ediyorlar.

2 Aralık 2007 tarihinde oynanan Galatasaray-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında rakibine çok net bir tekme attığı görülen Hasan Şaş suçunu kabul etmek bir kenara, yaklaşık üç dakika boyunca faulu çalan hakemle tartışmış, kırmızı kart gördükten sonra da ''Hakeme küfür bile etmemiştim.'' gibi garip bir açıklamayla haklı çıkmaya çalışmıştır. Genç futbolculara örnek olması gereken Hasan Şaş profesyonelliğine hiç mi hiç sığmayan hareketinden sonra kırmızı kart görmüş, üstüne bir de bu garip açıklamayı yapmıştır. Çok ilginç...

''Neden bizim futbolcularımız Avrupalılar gibi olamıyor?'' sorusunun teknik açıdan cevabını verebiliriz. Teknik dezavantajlarımız ortada. Bunun yanında ise, mental ve ahlaki farklılıklar var. 31 yaşındaki Hasan Şaş genç futbolculara ''haksız olsan bile haklı görünmeyi'' gösterirken 18 yaşındaki Giovanni dos Santos ''ortada olan bir pozisyonda hakeme saygı göstermeyi'' gösteriyor. Bilmem aradaki farkı anlatabildim mi?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..