Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '17

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocukların Alt Islatma Nedenleri ve Tedavisi

Çocukların Alt Islatma Nedenleri ve Tedavisi
 

Yeğenimin 4 yaşındaki çocuğu geceleri altını ıslatıyor, annesi 1 yaşındaki kardeşini kıskanıyor o nedenle yapıyor diyerek çocuğu doktora götürmemekte ısrar etti. Kendisini zorla ikna ettim tatlı kızımızı alıp doktora götürdük. Doktor gerekli muayene ve tahlilleri yaptı ve anneye bazı sorular yöneltti. Anlaşıldı ki: Sonradan olan erkek çocuğa, babanın çok fazla ilgi ve sevgi göstermesi 4 yaşındaki kız çocuğun altını ıslatma nedeni. Sağ olsun doktor sadece muayene edip bizi göndermedi, alt ıslatma konusunda aşağıdaki bilgileri de bizimle paylaştı. Lütfen sonradan olan ikinci bebeğiniz ister kız isterse erkek olsun ikisine de aynı ilgi ve sevgiyi gösteriniz.

NAHİDE ÇELEBİ

Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri:

Çocuklarda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri de alt ıslatma sorunudur. Çocuklar, yaklaşık 2-3 yaşlarındayken geceleri, 2 yaşına kadar ise gündüzleri idrar kontrolü sağlayamamaktadırlar. Gündüz idrar kontrolü ortalama 2 yaşına geldiklerinde, geceleri idrar kontrolü ise 3,5 – 4,5 yaşlarında kazanılabilmektedir. Bundan dolayı, 4 yaşını geçmiş olan çocuklarda halen daha alt ıslatma görülüyorsa, bir sorunun olduğu düşünülmelidir. Alt ıslatmanın sık olması, aile için zor bir süreçtir ve önemlidir. çocuktaki sinir-kas kontrolünün yeterli olmamasından kaynaklanır. Bu çocuklar hiçbir şekilde tuvalet kontrolü sağlayamamış ve genellikle bedensel ve genetik etkenler öne çıkmaktadır. Bunun manası, anne ve babadan birinde de böyle bir durum belirli bir yaşa kadar olmuş olabilir. Çocukların altını ıslatması ile beraber, dirençli bir takım mikroorganizmalarla o bölgede enfeksiyon gelişebilmektedir. Omurgasının alt kısmında bir problemin olması, bağırsaklarda kurt varlığı, böbreklerde bozukluk olması, boşaltım veya sidik torbasında sorun olması ve epilepsi nöbetlerinin olması çocuklarda altını ıslatma nedeni olarak sıralanabilir.

Çocuk bir dönem tuvalet kontrolü sağlasa da daha sonrasında bu kontrolü kaybedebilir. Bunda genellikle psikolojik faktörler etkili olmaktadır. Örneğin; yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, yeni bir eve taşınma gibi ruhsal gerginlik yaşadıklarında oluşabilmektedir.

Gerçekleştirilen tetkikler, çocuğun duygusal durumu ve alt ıslatma hali arasında yakın bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur.

Anne ve baba ilişkileri ile aile ilişkilerindeki olumsuzluklar, babanın çocuğa zaman ayırmaması nedeniyle ortaya çıkan yoksunluk, sağlıksız ilişkiler, ebeveynlerin sert tutumları, tutarsız ebeveyn davranışları, anneye olan aşırı bağımlılık, anne ve babanın aşırı korumacılığı ve baskısı altını ıslatan çocuklarda en çok görülen çevresel faktörler olarak düşünülmektedir.

Çocuklarda alt ıslatma sorunu vaktinde tedavi edilmediği taktirde, çocuğun psikososyal gelişiminde bozukluk, anne ve baba ilişkilerinde sorunlar, okul ve arkadaş çevresi gibi sosyal çevrelerinde uyumsuzluklar meydana getirebilmektedir. Ayrıca çocuğun strese karşı uygun bir tepki koyamaması durumu pekiştirmekte ve bazı bedensel sorunların gelişmesine yol açmaktadır.

Alt ıslatma tedavisi:

Öncelikle sorunun kaynağına inilmeli, mesane kontrolü ve uyku ağırlığının giderilmesi gibi organik veya psikolojik tedavi şekli belirlenmelidir.

Alt ıslatma tedavisi, doğrudan ve dolaylı olacak şekilde iki türlüdür. Doğrudan yapılan tedavi çocuğa uygulanmakta, dolaylı yapılan tedavi ise aileye yönelik uygulanmaktadır.

Aileye yönelik tedavi süreci aile rehberliği, psikolojik destek ve yönlendirme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Doğrudan tedavi ise, fiziksel rahatsızlıklarla ilgili uygulanmaktadır ve problemin temeline inilerek planlanır.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..