- Kategori
- Çocuk Sağlığı
Pika Sendromu

Pika Sendromu
Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Bozukluğu): En az 1 ay süreyle, sürekli olarak, besleyici değeri olmayan, kültürce onaylanmayan, besin olmayan maddeleri (toprak, cam, sabun, kalem, silgi) yeme bozukluğudur.
Kültürce onaylanmayan diyoruz özellikle, çünkü bazı kültürlerde örneğin; Afrika ve Amerika kıtasındaki bazı topluluklarda hamile kadınlara sabah bulantılarını azaltmak için çamaşır kolası yedirme alışkanlığı vardır. Aileler davranışsal olarak bu alışkanlıklarını çocuklarına iletebiliyor ve çocuk ailesini model alabiliyor. Böyle bir durumda bu alışkanlık, pika olarak adlandırılmıyor
Besleyici değeri olmayan, besin olmayan maddeleri yeme tutumu, kişinin gelişimsel düzeyi ile uyumlu değildir.
Belirtilen nesneleri 0-1 yaşındaki çocukların ağızlarına götürmeleri doğaldır. Ancak 2 yaş üstü daha büyük yaşlardaki (okul öncesi gibi) çocukların bu nesneleri yemeleri veya ağızlarına götürmeleri doğal değildir.
Pika davranışının nedenleri arasında başta anne baba ilgisizliği ve ihmali gösterilmektedir. Anne-babanın ayrılması, çocuk istismarı, anne-baba çocuk arasındaki iletişim bozuklukları gibi durumlarda da çocuklarda pika görülebiliyor. Pika sıklıkla şizofreni, otizm gibi zihinsel rahatsızlığı olan çocuklarda da yaşanabiliyor. Ayrıca entelektüel ve gelişimsel bozuklukları, beyin hasarı olan çocuklara, epilepsi hastalarına da pika eşlik edebiliyor..
Pika’da arzulanan maddeler, vitamin veya mineral (demir, bakır, çinko) yetersizliğinden kaynaklanabilir; bu nedenle hamile kadınlarda da görülür.