- Kategori
- Cinsel Sağlık
Çocuklu ama bakire
Bilindiği üzere vajinismus semptomları yaşayan kadınlar, istediği halde vajina içine hiçbir yabancı cismi alamaz; ilişkiye giremez ve/veya ağrılı-acılı ilişkiye girer. Bu semptomlarla birlikte evlilik hayatlarını tamamlayamayan çiftler, çocuk özlemi içine girebilmektedir. Özellikle çevre baskısıyla oluşan çocuk beklentisi, vajinismus çiftleri için baskı unsuru olmaktadır. Gebelik ve doğumun vajinismus semptomlarını gidereceğine dair yanlış bilinen bir gerçek var. Bundan dolayı; birçok çift vajinismusu tedavi etmek yerine tüp bebek veya aşılama yöntemiyle çocuk sahibi olma yoluna gidebilmektedir. Gebeliğin veya doğumun vajinismusu ortadan kaldıran bir özelliği maalesef yoktur.
Vajinismus hastası kadınlar sezaryen doğum tercih etmektedir
Tam anlamıyla birleşme yaşayamamış çiftler için çocuk sahibi olmak hayal gibi gelse de, mucizevi bir şekilde vajinismus olup gebe kalan kadınlar da mevcuttur. Birleşmenin gerçekleşmemesinden dolayı sürtünme yoluyla tatmin olma yolunu tercih eden çiftlerin karşılaştıkları sürpriz, gerçekten hayret vericidir. Spermlerin hareketli özelliği sayesinde nadir de olsa görülen bu durum, çiftler için farklı bir deneyim olmaktadır. Vajinismus olup gebe kaldığı halde vajinal doğum yapabilen vakalarda; doğumdan sonra semptomlarının devam ettiğini, vajinismustan kurtulamadıklarını gözlemlemekteyiz. Birçok vajinismus kadını da vajinal doğum yerine sezaryen doğumu tercih etmektedir.
Vajinismus tedavisi ertelenmemeli
Kadın doğum uzmanı hekim tarafından herhangi bir risk bulunmamışsa gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında vajinismus tedavisi yapılabilmektedir. Bu sayede psikolojik anlamda daha rahat bir lohusalık dönemi geçirilebilir. Bebek sahibi olmak; vajinismus çiftlerinin evlilik bağını güçlendirse de vajinismus tedavisini ertelemek için bir bahane oluşturabilmektedir. Çocuk sahibi olunması evliliği sosyal anlamda bir yükten kurtardığı için çiftler semptomun genel mizacı gereği erteleme eğilimlerini daha da ortaya çıkarmaktadır. Vajinismus çok kısa sürede ve kalıcı olarak, bilimsel yöntemlerle tedavi edilebilir bir semptomdur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Tamer Gültekin
http://www.drtamergultekin.com/