Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '21

 
Kategori
Spor Eğitimi
 

Covid Sonrası Antrenman

Kardiyolojik, renal, solunum ve hematolojik komplikasyon riski ile COVID-19 enfeksiyonundan sonra fiziksel ve psikolojik faktörlere dikkat ederek antrenmanlara başlamak gerekir. 
Covid-19'un klinik özellikleri arasında kalp kası iltihaplanması, kalp yetmezliği ve ritm problemleri gibi tablolar yer almakta. Bu durum sitokin fırtınası ile enflamatuar reaksiyon, bağışıklıkla ilgili faktörler, oksijen düşüklüğü ve enfeksiyonun doğrudan zarar vermesi şeklinde açıklanıyor.
 
Egzersize yeniden başlamak isteyenler için hastalığın seyrinin ve potansiyel uzun vadeli kalp ve akciğer komplikasyonların açıklığa kavuşması gerekiyor. Ağır seyretmeyen ve belirti göstermeyen sporcular karantina süresi sonrası 2 hafta spordan uzak kalmalı. Belirti gösterenlerde bu süre 4 haftayı bulabiliyor. 
 
Covid-19 enfeksiyonunu hafif atlatmış ve kardiyak semptomları olmayan bir sporcuda bile kalp kası hasarı olabilir. Antrenmanlara başlamadan önce kardiyoloji değerlendirmesinden geçmek sağlıklı bir karar olacaktır. 
Enfeksiyon komplikasyonlarının haricinde Covid-19 tedavisinde reçetelendirilmiş immünosupresan ilaçlar, steroidler, antibiyotikler, antiviral ve antienflamatuarların da yan etkileri incelenmelidir. 
 
PCR test sonuçları pozitif çıktıktan sonra evlere dağıtılan favipiravir ilacı, literatüre yansımış karaciğer hasarı nedeniyle spora başlayacak kişiler için önemlidir. Direnç antrenmanı ile hipertrofi amaçlayan bireylerde ergojenik yardımcı(protein tozu, amino asitler...) kullanımı karaciğer hasarını daha kötü bir tabloya taşıyabilir. 
 
Hidroksiklorokin tedavisi alan bireylerin ise antrenman esnasında baş dönmesi, mide bulantısı, nabzın normalden yüksek görülmesi ve istirahat halinde nabzın uzun süre normale dönmemesi durumunda mutlaka uzman hekim değerlendirmesi gereklidir. 
 
Antremanlara geri dönmeden önce aşırı yorgunluk veya nefes darlığı gibi şikayetler olmadan 500m rahatlıkla yürüyebiliyor olmak gereklidir. 
Spora başlamadan önce en az 14 gün dinlenmeli ve 7 gün semptomsuz olmalıdır. Okçuluk, golf, bowling, briç, bilardo gibi aktivitelere daha erken dönülebilir. 
 
İstirahat kalp atış hızı, algılanan efor zorluk derecesi dikkatle takip edilmeli, uyku, stres, yorgunluk ve kas ağrısı şikayetlerinden herhangi birinde uzmanlara başvurmak gereklidir. 
 
 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..