Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '20

     
    Kategori
    Spor Eğitimi
     

    Protein tozu zararlı mı?

    Protein, hücrenin büyümesini ve gelişmesini sağlar, vücudun tamiri ve kendini yenilemesi için gereklidir. Protein, hücreleri yenilediğinden vücudun proteine ihtiyacı vardır. Protein kasları güçlendirir, vücut direncini yükseltir, kansızlık sorununu çözer.
     
    PROTEİN NE İŞE YARAR?
    Vücut, proteinleri büyümek ve ve hasar gören kısımları onarmak için kullanır. Protein, saçların ve tırnakların sağlıklı uzaması için gereklidir. Sinir ve kas çalışmalarını koordine etmeye yardımcıdır, hücreleri onarır ve yeniler, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlar üretir, vücuda enerji verir.
     
    SPORDAN SONRA NEDEN PROTEİN ALINMALI?
    Yoğun yapılan sporun ardından vücut yediklerinden yeterince protein alamaz. Eğer yeterli miktarda protein alınamazsa bir süre sonra kaslarda yıpranma meydana gelebilir. Bu yüzden de sporcular spor sonrası protein tozu kullanır. Ancak protein tozu sadece kaslar için gerekli olan bir şey değildir. Protein tozları gerekli görüldüğünde belirli hastalıklarda da kullanılır. 
     
    Protein Tozu Nedir?
    Protein tozu, peynir altı suyu olarak bilinen maddeden elde edilir. Peynir altı suyu, peynir yapımı esnasında oluşan bir maddedir. İçeriğinde yoğun miktarda protein bulunmaktadır. Protein tozu, peynir altı suyunun filtrelenmesiyle elde edilmektedir. Filtrelenen peynir altı suyundan sağlanan saf protein, toz haline getirilir. Böylelikle protein tozu yapılmış olur. 
     
    Protein tozunun iki türü bulunmaktadır. Bunlar kazein ve whey olarak adlandırılır. Kazein, biraz daha yavaş sindirilen bir protein içeriğidir. Whey ise, vücutta daha hızlı emilim sağlar. Bu özelliği dolayısıyla whey protein tozları, yoğun proteine ihtiyaç duyan kimselere özellikle tavsiye edilir. Kullanılan kaliteli bir protein tozu, vücudun protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya yeterlidir. 
     
    PROTEİN TOZU ZARARLI MI?
    Protein tozu, ilk 1950’li yıllarda vücut geliştirici Irvin P. Johnson tarafından yumurtayla yapılan bir ürün olarak ortaya çıktı. Vücut geliştirme yarışmaları ve kaslı oyunculara rağbet artınca besin takviyesi sektörünün büyüdüğü düşünülüyor. Protein tozu, bir ilaç olarak görülmemelidir ve bir uzmana danışmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Uzman tavsiyesi neticesinde protein kullanıyorsanız da doz aşımına dikkat etmelisiniz. Günlük dozdan fazlasını kullandığınız zaman vücudunuzda birtakım olumsuz belirtiler görebilirsiniz. 
     
    FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'ya göre; sadece ABD’de her yıl 50 bin kişi besin takviyelerine bağlı sağlık sorunları yaşıyor. Yapılan araştırmalar ise piyasada bilinen 15 çeşit protein tozunun ağır metaller içerdiğini gösteriyor. 
     
    Toplam blog
    : 1
    : 43
    Kayıt tarihi
    : 03.12.20
     
     

    Akdeniz Üniversitesi'nde okumaktayım. Yarı zamanlı editörlük yapıyorum  ..