- Kategori
- İnançlar
Cuma namazı kılıyor musunuz?
En son “Cuma namazına”, ne zaman gittiniz?
Evet beyler? Sizlere soruyorum…
Cuma suresi: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.”
Yukarıdaki ayeti okuduğunuza göre ve de inancız varsa, ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
Birde, hadis-i şerif var: “Kim özürsüz olarak ve ciddiye almayarak üç cumayı terkederse, Allah onun kalbini mühürler. Allah kimin kalbini mühürlerse, onu cehennemin en alt tabakasına koyar." İ
İslam inancına göre, her müslümana “Namaz” farz kılınmıştır. Bu günlük bir ibadet. Bu konuya girmeden, sadece Cuma namazını soruyorum. Biliyorsunuz…
Hristiyanlıkta ibadet; her Pazar kilise inancına göre; aynı imanı paylaşan insanların bir arada birbirlerini teşvik ederek gerçekleştirdikleri tapınmadır. Haç çıkarmaları nedir bunarlın? -Protestanların böyle bir uygulamaları olmamasına rağmen pek çok Katolik ve Ortodoks Hıristiyan bu hareketi yaparlar. Burada haç çıkarma Hz.İsa'nın izinden gittiğinin göstergesidir. Istavroz, ya da haç çıkarmak genellikle bir Katolik ve Ortodoks geleneğidir. Yahudilikte-Musevilikte ise; ibadetlerini sinagoglarda (Bet ha Kneset) yaparlar.
Yahudilikte ibadet; günlük ve haftalık olmak üzere ikiye ayrılır. Günlük ibadet sabah, öğle ve akşam yapılır. Haftalık ibadet ise Cumartesi (Şabat, Yom HaŞabat) Sinegogta tören düzenlenir
Allaha inancı olan, her türlü dine mensup insanların sonuçta bir ibadet şekli, inanç yapısı var…
İslam=Türban konusunun sıklıkla ve tahayyül edilişine göre, islamın ya da Müslümanlığın sadece türbandan ibaret olmadığının bilinmesi gerekir herhalde.
Bunun bayramı, dini geceleri, oruç, zekat gibi dini vecibeleri dile getirmiyorum.
Her şey türban ile çözümlenseydi zaten, diğer ibadetlerin hiçbirine gerek duyulmaz. Korktuğumuzda, çıkmaza girdiğimizde, başımıza bir iş geldiğinde, ya da güzel şey geldiğinde, felakette, hemen “dua” ya sığınmaz , başımıza hemen bir parça alıp örteriz.
Sözün kısası, türban kelimesinin ideolojik bir kavram olduğunu düşünüyorum. Hem sosyal-hem dini-hem politik bir araç olarak dile getirilmesi, ortalığı epeyce gerdi..
Haliyle, ben soruyorum…Ne alemdesiniz. İnancınız nedir?
Bilgiler; diyanet org/kutsalkitap.org/vikipedi sitelerinden yararlanılmıştır.
Resim:Süleymaniye camii