- Kategori
- Gündelik Yaşam
Cumhuriyet Bayramının ardından

Dün Cumhuriyet Bayramı idi, cumhuriyeti ilan edişimizin 90. yılını kutladık. Dolayısıyla yoğun bir gün yaşadık. Sabah kahvaltı sonrası Maltepe Stadına gittik. Okullarda yapılması engellenen gösteriler, belediyemizin katkılarıyla stada yapıldı. İlçemizin onlarca okulu Cumhuriyet bayramını bir arada kutladı. İçerik olarak doyurucu değildi, ama olmamasından iyi idi. Sonra bir iki veli ve öğretmenle kahve içip söyleştik. Eğitimin içine düştüğü çıkmazlardan, öğretmenlerin durumundan, yandaşlığın nerelere vardığını konuştuk. Akşam kutlamalar için eve gelip dinlendik, bu arada sosyal medyada paylaşımlarda bulunduk.
Sevgili okurlar belki şaşıracaksınız ama on ve on iki yıl öncesine kadar milli bayramlar günümüzdeki kadar coşkulu kutlanmıyordu. Normal statüde Ankara’da bir takım resmi kutlamalar yapılırdı. AKP iktidarıyla etki tepki nedeniyle milli bayramlarımızın coşkusu arttı. İstanbul’da Bağdat caddesi, İzmir’de Gündoğdu Meydanı sembol oldu. Taksim olayları sonrası Taksim de sembol oldu diyebiliriz.
AKP nin “Cumhuriyet Bayramınız Kutlu olsun” afişi her şeyi net açıklıyordu. Dünün önemli bir olayı da asrın projesi olarak tanımlanan Marmararay’ın açılışı idi. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine suyun altından bağlayan tüp geçidin açılışı 29 Ekim’e denk getirilmesi tartışıldı. İktidar taraftarları çalışan iktidarı alkışlarken, muhalefet tarafı da neden bu tarih diye yorumlar yaptı. Sayın okurlar, bu tüp geçiş kuşkusuz önemi bir proje, normal koşullarda her kesimden alkışı hak eden bir yatırım. Ama siz bu önemli bir çalışmayı yılın günleri bitmiş gibi, tam bitirilmeden yarı yamalak Cumhuriyet Bayramında yaparsanız eleştirilmeye davetiye çıkarırsanız. Bugün yaşananlar ortada, istasyonlar ( Sirkeci ) kapalı, elektrikler kesiliyor, insanlar yürüyerek tüpten geçiyor. Tam bir komedi, bir güç gösterme güdüsü.
Gelelim Cumhuriyet Bayramı için yapılan yürüyüşlere. Amacımız Bağdat caddesine gitmekti, ama yoğun trafik ve kalabalık nedeniyle ulaşamadık, geçen yıl olduğu gibi Maltepe yürüyüşüne katıldık. Geçen yıldan daha organize, sağduyulu ve seviyeli 45 dakikalık yürüyüşten sonra Maltepe meydanına ulaştık. Belediye başkanımız güzel bir konuşma yaptı. 90 yılın insan hayatında uzun bir süre olduğunu, ancak ülke tarihlerinde çok kısa bir süre olduğunu ve cumhuriyetimizin daha küçük bir fidan olduğunu O’na çok iyi bakmamız gerektiğini vurguladı. Çocuklarımız kürsüye çıkıp Andımızı okudular, coşkulu alkış aldılar. Son olarak daha önceden de duyurulduğu gibi Feridun Düzağaç’ın konserini dinledik. Düzağaç özellikle gençleri coşturdu. Düzağaç’ın şarkı arasında verdiği demeci sizinle paylaşmak isterim: Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi, Cumhuriyetin kendisidir.
Bağdat caddesi sonradan aldığım haberlere göre çok kalabalıkmış. Her geçen yıl coşku artıyor.
CHP in belediye başkanlığı döneminde birçok tanınmış kişiyi Maltepe’de görme olanağımız oldu. Umarım bu süreç devam eder, önümüzdeki günlerde de birçok sevilen kişiyi görme olanağını buluruz.
Son olarak Facebook’tan nostalji olsun diye 50. yıl marşını paylaştığımı söylemek istiyor, daha nice güzel Cumhuriyet Bayramlarına diyorum.