Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

Cumhuriyet'i anla-tıyoruz

Cumhuriyet'i anla-tıyoruz
 

Merhaba.
Bu yıl 85. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet ile ilgili olarak çok çzel bir sergi hazırlığı yapılıyor. Bu konuda çeşitli haber sitelerinde ve gazetelerde yer alan haberi sizlerle paylaşmak istedim. Öneri ve görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Cumhuriyet!in 85. Yılı'na yakışacak muhteşem bir sergi:
Cumhuriyet'i Anla-tıyoruz : Cumhuriyet kahramanları İzmir'de


Bu yıl 85. Yılı’nı kutlayacağımız Cumhuriyet ilgili olarak muhteşem bir serginin açılması çalışmalarına devam ediliyor.
Cumhuriyet’i Anla-tıyoruz adı verilen serginin hazırlığını ise, Atatürk, Cumhuriyet ve Anıtkabir konularında gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında etkinlikler, sergiler düzenleyen gazeteci-yazar Vecdi Altay yapıyor.
Daha önce İzmir’de, Azerbaycan’ın Bakü, Bosna Hersek’in Saraybosna ve Srebrenica kentlerinde Cumhuriyet ve Anıtkabir konularında sergiler açan, İzmir ve Ege Bölgesi’nde özel ve resmi okullarda, derneklerde konferanslar veren Vecdi Altay, çalışmaların iki aydır devam ettiğini belirterek şöyle dedi:


‘Böylesi bir sergi, Türkiye’de ilk kez ve İzmir’de açılmış olacak. Anı belgesel türündeki bu sergiyi aynı zamanda, çok özel fotoğraflar ve müzikler tamamlayacak. Bu sergide, Türkiye’nin 1918 ile 1938 yılları, tarihler verilmeden çok sade bir dille anlatılıyor. Özellikle çocuklar ve gençler, cumhuriyetin nasıl kazanıldığını, neler yapıldığını bu sergi ile çok iyi anlayacaklar. Açılması durumunda sergiyi izleyen büyükler, İzmirliler ise, günümüzde yaşanan sorunların kaynağının cumhuriyet değil, çözümlerinin kaynağının cumhuriyet olduğunu çok iyi anlayacaklar. Neleri yitirdiğimizi, unuttuğumuzu cesaretle gözler önüne sereceğiz. Cumhuriyet’in değerlerini bir kez daha anımsatacağız.
Anı belgesel sergi için bugüne kadar yüzlerce kitap, ansiklopedi, TBMM arşivi ve TBMM gizli oturum tutanakları tek tek incelendi, okundu ve tarandı. Yani oldukça emek verilen bir çalışma oldu. Kısacası, ortaya gerçekten 85. yıla yakışan muhteşem bir sergi çıkacak. Sergi, yaklaşık 40-45 adet 100X150 cm’lik tablolardan oluşacak.


Sergiye katkıda bulunan kişiler ise şu isimlerden oluştu:


Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Nadir Nadi, Rauf Bey, Ali Fuat Paşa, Lord Kinross, Gazeteci Alaattin Haydar, Nezihi Bey, Hamdullah Suphi Bey, Rasih efendi, Dr.Mazhar Bey, Osman Server Tunalı Hilmi bey, Servet Efendi, Mahmut Esat bey, Hacı Ahmet efendi, Fehmi efendi, Sinoplu Şerif bey, Hafız Mehmet bey, Masum efendi, Hıfsı Veldet, Züneyde hanım, Lenin, Aralof, Etmek bey, Ahmet Aznavur, Refet paşa, Ferit Paşa, Nazım Hikmet, Hüseyin Avni bey, Salih bey, Ali Şükrü bey, Topal Osman, Lord Curson, Süleyman Necati, Ruşen Eşref, Fethi bey, Ali Fethi Okyar, Ahmet Emin.
Serginin açılması için destek verilmesi konusunda henüz hiçbir kurum ve kuruluşla ilişkiye girmediğini ifade eden Vecdi Altay, çalışmanın tamamlanmasından sonra arayışlara gireceğini ama bu serginin Karşıyaka’da Latife Hanım Anı Köşkü’nde açılmasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.
Cumhuriyet’i Anla-tıyoruz adı verilen anı belgesel serginin içeriği ise şu başlıklardan oluşuyor:


Zübeyde Hanım hasretle yazdığı mektuplarda ne anlattı, neden para isteyemedi? Bağımsınlığa giden yolda vilayet kasasındaki iki liradan başka ne vardı?Annesinin ölümünden iki yıl sonra geldiği İzmir'de ne dedi? İdam katatında ne yazıyordu? Ankara'yı ilk hangi ülke tanıdı? Lenin neden yardım etti? Atatürk'ün milletvekili olmasını kimler engellemek istedi?

 
Toplam blog
: 4
: 511
Kayıt tarihi
: 31.07.08
 
 

1991 doğumluyum. İzmir'de lise öğrenimi görüyorum. Güncel olaylara ilgiliyim. Haber ve gazete takip ..