Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '16

 
Kategori
Deneme
 

Cumhuriyetin yanlışları… Şapka takmanın kanunu mu olurmuş, bu yüzden insanlar bile asıldı

Cumhuriyetin yanlışları… Şapka takmanın kanunu mu olurmuş, bu yüzden insanlar bile asıldı
 

Büyük Atatürk bugün olsa böyle bir şey yapmazdı. Ancak o günün koşullarını da iyi bilmek lazım. Şapka takma dünyada yaygındı ve şapka yeniliği simgeliyordu. Herkesin başında fes ya da sarık vardı ki cumhuriyet rejimine geçtiğiniz zaman bu eski anlayışlardan da kurtulmak gerekiyordu. Yani kılık kıyafet düzenlemesi o günün şartlarında zorunlu gibiydi.

Ama bunun kanunla yapılması, giymek istemeyenlere zorla giydirilmeye çalışılması ne kadar doğruydu? Töre ve ahlak o zamanlar erkeğin başının açık olmasına cevaz vermiyordu. Erkek başını örtmek zorundaydı. En uygunu da şapkaydı. Ama yani şapka kanununa muhalefet etti diye insanlar asıldı. Gerçi o asılanların muhalefeti şapkaya değil şapka üzerinden cumhuriyet rejimineydi ama yine de bu, devrimlere gölge düşüren bir durumdu.

Her ne olursa olsun cumhuriyetin bu icraatı bugün bizi tebessüm ettiriyorsa o gün de yanlış olduğu anlaşılmalıydı. Sonuçta ortaçağdan değil 20. Yüzyıldan, Voltaireleri Montaigneleri okumuş bir Atatürk’den bahsediyoruz.

En azından mecbur tutulmayabilinirdi. Mecbur tutuldu da noldu ilerleyen yıllarda herkes kaldırıp attı, bugün kimse takmıyor. Yani bugün cumhuriyetle yönetilmiyor muyuz? Şapka yok ama maşallah her taraf sarıklı dolu!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..