Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '18

 
Kategori
Şiir
 

Dağlarca - 8

Dağlarca - 8
 

Kızım, eşim, torunum


DAĞLARCA İÇİN TOPLANTI
*

24 Mart 2000 günü saat 18.00'de "İstanbul Goethe Enstitüsü"nde Fazıl Hüsnü Dağlarca için 85. doğum yılı dolayısıyla bir toplantı düzenlendi. Konuşmacılar: Lucien Leitess, Önay Sözer, Ahmet Soysal...

"Arzu ve Varlık - Dağlarca'ya Bakışlar" adlı yapıtın da yazarı olan Ahmet Soysal'in Dağlarca'dan okuduğu şiirlerin Almancalarını İngrid İren seslendirdi. Toplantıya Dağlarca'nın kendisi de katıldı.

Ahmet Soysal, "Arzu ve Varlık - Dağlarca'ya Bakışlar" yapıtında "Uzaklarla Giyinmek" için şöyle yazıyor:

“UZAKLARLA GİYİNMEK (1990), son otuz yılın en iddialı yapıtıdır. Şeyh Galib'e Çiçeklerde dikkati çeken felsefi tematik burada bir çeşit doruğa erişmiş durumdadır. Biçimsel yenilikler öne çıkar.

Dağlarca bu yapıtta "kendinden değişik" söyleme tutumu içindedir çoğu kez. Sanki yeni bir poetika yaratma çabasındadır. Büyük bir deneysel yapıttır; bu anlamda, kısaca özetlenmesi olanaksızdır.

“Çocuk ve Allah” ya da “Asû”nun lirizm ölçütleriyle değerlendirilmeyip kendinde aranması gereken ölçütlerle yaklaşılmalıdır. Dağlarca, büyük bir yaratı deviniminde başkalığın tehlikesini göze almış görünmektedir.”
(Türk Dili Dergisi , Mayıs-Haziran 2000)

Dağlarca’nın geleceğe ilişkin not düşen şu düşüncesini de yinelemeden geçmeyelim:

“ Bin yıl sonra yeryüzünde tek bir dil ve insanlar kalacak, uluslar kalmayacak. İşte o zaman benim şiirlerim, sanat müzesinde yer alırsa mutlu olurum.” 
(Ahmet Özer, Sulusepken, s.40)

DAĞLARCA İÇİN KONUŞANLAR
*

NURULLAH ATAÇ

Öteki şairlerimize benzer bir şair değil, hepsinden ayrılıyor. Eskilere uymadığı gibi yenilere de uymuyor. (Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi s.550)

*

CEMAL SÜREYA

Dağlarca’yı son yıllarda bunaltan, yıpratan nedeni her zaman kendinden çıkmış olmasında aramak gerekir. (Nesin Vakfı Yıllığı 1976)

*

VECİHİ TİMUROĞLU

Varlıkla yokluk arasındaki gerilimin en güzel görüntülerini vermiş olan Dağlarca’nın, toplumsal yansıtmalardaki usta deyişlerini biliriz.Özdeği çok iyi düzenlenmiş, belirli bir dengeye oturtmayı başarmış. Şiirini ekinsel ve bilimsel çalışmalarla sürdürmeli. 
(Oluşum, Kasım 1975)

*

ÖMER FARUK TOPRAK

Ozanda şiir gücü var ama, şiir yaşantısı yok. Küçük yaşam ile büyük şiir kurulamaz. 
(Yeni Ufuklar, Ağustos 1975)

*
MEHMET H. DOĞAN

Dağlarca, şiirini başka alanlara açmak, yaymak isteyen şair. Önce bu alanlara özgü düşünce ve dünyaya bakış açısını özümlemek, bu alana özgü dilini bulmak zorundadır. Şiir yeni bir dil ve duyarlık bulma sorunudur. (Nesin Vakfı Yıllığı, 1976)

*
SENNUR SEZER

Ulusuna doğru tanıklık yapmak için bütün gücüyle ulusunun sözcülüğünü yapmaya çalışmıştır. Söyleşi, 1976

*

İLHAN SELÇUK

O bir umuttur, aynı zamanda gerçektir. Yalnız yaşadığımız çağın değil, geçmişin ve geleceğin şiirsel bilincidir. Bu bilinç yalnız edebiyatta değil, felsefede, siyasette, ideolojide ve gerçek yaşamda bütünsel olarak insan gibi rotasını sanatsal gücüyle çiziyor.

(Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fazıl Hüsnü Dağlarca Onursal Doktora Ödül Töreni, 2004) 

 

 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..