- Kategori
- Kişisel Gelişim
Değiştirin!
Muhtemelen son 2 yılda hayatınızda da değişiklikler olmuştur diye tahmin ediyorum. Hala işe giderken aynı yolu mu kullanıyorsunuz? Aynı aracı mı kullanıyorsunuz? Aynı işi mi yapıyorsunuz? Aynı şirkette misiniz? Aynı sektörde misiniz?
Muhtemelen bazılarına “hayır” diye cevap vereceksiniz. Etrafınızda herşey sürekli değişiyor ve sizde buna adapte olmaya çalışıyorsunuz ve bir anlamda da mecbur kalıyorsunuz.
Şirketler ve yöneticiler artık değişimin önemini kavradı. Eğer çalışanlarının değişimine destek olurlarsa şirketlerininde efektif bir şekidle değişebileceğini kavradılar. Ancak bazı organizasyonel değişim eğitimleri kişisel değişim becerilerini olumsuz etkileyebiliyor.
Peki kişisel değişim becerilerimizi nasıl geliştirebiliriz?
Bırakın gitsin!
Değişim bazı şeylerden vazgeçmeniz anlamına gelir. Bunlar bazen zaten bırakmayı düşündüğünüz şeylerde olabilir, olmayabilirde. Bu tip şeyleri bırakmak bazen bir nehri taşlara basarak geçmeye benzer (yukarıdaki resimJ) Bir diğerine geçmeden önce dengeyi bulmak zorundasınızdır. Eğer değişim konusunda yeteneklerinizi geliştirirseniz bazı şeylerden vazgeçmeniz kolaylaşır.
Römorkörün sizi geri çektiğini hissetmek
Bir sonraki adımı atmadan önce basacağınız taşın ıslak mı kuru mu, düz mü eğimli mi olduğuda önemlidir. Ve en önemlisi bir sonraki adımın sizi nereye götüreceği. Bazen bu konudaki belirsizlikler sizin adım atmanıza engel olabilir sizi caydırabilir. Sizi bir römorkörün çektiğini düşündüğünüzde bunun değişimin doğal bir sonucu olduğunu düşünün. Ona direnin ve kendi yönünüzü belirleyin.
İyiye Odaklanın
Eğer bir değişim uzmanıysanız değişim sonrasında herşeyin çok daha iyi olmasını umut edersiniz. Eğer bir şeyler sizi değişime zorlamış ise bu sefer korkar ve karşılaşacağınız şeylerden çekinirsiniz. Unutmayın her değişimde bazı şeyler iyi gider, bazlar ıaynı kalır ve bazı şeyler zorlaşır. Hiç bir değişim ne tamamen iyi nede tamamen kötü olur. Siz iyiye odaklanın.
Yeni bir yol öğrenin
Birşeyleri yeni bir yöntemle yapmaya başladığınızda başlangıçta iyi iş çıkaramayabilirsiniz. Değişimleri yargılarken işin daha başında olunduğu unutulmamalıdır. Eğer bir süre direnebilirseniz yaptığınızın daha iyi olduğunu herkese anlatabilirsiniz.
Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız niyetinizde samimi olanız gerekir. Unutmayın hem bir şeyi değiştiriyorsunuz hem de o şeye ilişkin yaklaşımınızı.