Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Siyaset
 

Demokratik açılımın etkileri

Demokratik açılımın etkileri
 

hurriyet.com.tr


Gündem konusuna yabancı kalamayız. Bu konuda düşüncelerimi sunmak istiyorum.

Demokratik açılımın etkilerini çok yönlü düşünüldüğünde bir çok etkilerinin olabileceği görülmektedir.

Olumlu Etkileri:

* Doğu ve Güneydoğu'daki, köylü ve kentli vatandaşların feodalite ve terör arasındaki şıkışmışlığının giderilmesi yönünde bireysel kimliklerini kazanması halihazırda bulunan ulusal birlik karakterinin güçlendirilmesi.

* Bu bölgelerde temsili kullanılan oyların bireyselleşmesi çabaları.

* Üretimde toprak reformu çalışmalarının hızlanması. Tarımın küresel bazda verimli hale getirilmesi.

* Kuzey ıraktaki gelişmelerin ticaret, tarım ve enerji kaynaklarının geliştirilmesinde ve işbirliğinde ülkemizin rol alması.

* Bu konudaki Avrupa ve ABD'deki ülkemizin gelişme çabalarını geciktirmeye çalışan lobilerin faaliyetlerini negatiften pozitife çevirmek. Bölgenin gelişimine teşvik etmek.

* Ülkemizin ortadoğuda barışcı bir güç olarak birleştirici özelliğinin gelişmesi ve lider konuma gelme çabaları. (İran "mehdi" çıkışıyla bu sürece katılmak istediğini gösterdi.)

* Emperyalist değil Emperyal tavrıyla ön plana çıkma çabaları gözleniyor. Sömürge değil işbirliği ile sağlanan bir birlik kurma girişimi de denilebilir.

* Olumlu açılımların ekonomi ve enerji konularında ortadoğuda işbirliğinin arttırılması yönünde gelişmelerinin olabileceği.

* AB üyesi olma çabasında büyük bir adım ve tarihteki tüm olumsuz plan ve yaşananları (terörü) bitirme.

Olumsuz etkileri :

* ABD ve AB deki lobilerin inancı olan ülkemizin bu süreci başaramayıp bir çok sorunların çıkabileceği ümitleri ve olumlu gelişmeleri sabote çabalarının oluşması. İlk fırsatta ayrımcılık ve insan hakları gibi konularda medya aracılığı ile ülkemizin saygınlığının gelişmesini yavaşlatmaya çalışabilecekleri.

* İç siyasette gerilimin artarak olasılığı şu an az görünse de (krizin etkisiyle birlikte) şiddete ve ayrışmaya dönüşme tehlikesi.

* Yeni anayasanın oluşumunda ve bir çok alanda tavizlerin verilmesi. Diğer etnik kimliklerin kendini belirginleştirme çabalarının artması.

* Konunun gündemde uzun ve ön planda olması suistimale açıklığının ve en büyük sorun olan ekonomik sorunların üzerini örtme çabası gibi algılanması.

Daha bir çok etkileri bulunmakla birlikte, açılımın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için ekonomi alanında yani işsizlik, toprak reformu, enerji anlaşmaları, iç ve dış ticaret, sistem ve insan ihracı vb. konularda birebir gelişmelerin olması gerekmektedir. Bilinçli yurttaşların süreci izleyerek ani tepkilerden kaçınıp demokratik katılım, itiraz ve çabalarını sürdürmeleri gerekmektedir.

Şu anda demokratik açılımdan ziyade ekonomik yapı çoğunluğu meşgul etmektedir. Ekonomi alanında yeni açılımların devam etmesini demokratik açılımla birlikte gelişmesine bağlı ise yeniliklerin yapılamasını herkes bekliyor olacaktır.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..