Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Demokratik ilişkiler

Demokratik ilişkiler
 

ilişkilerde demokrasiye giden yol anlayış ve hoşgörüden geçer.


DEMOKRATİK İLİŞKİLER


İnsan ilişkilerinde demokratik davranmanın ve hakkaniyetli olmanın bugüne kadar çok önemli ve mutlak suretle olması gereken bir şey olduğuna inanmama rağmen bugüne kadar ki hayat tecrübem ve gözlemlerim bunun teorik olarak çok doğru ve olması gereken bir şey olmakla birlikte; pratik olarak çok da uygulanabilir bir şey olmadığını düşündürüyor ve işaret ediyor.

İkili ilişkilerde genellikle eşdeğer söz sahibi olunan demokratik bir ilişkiyi ve diyalogu kurmak gerçekten çok zor.İkili ilişkinin doğasında sanki bir taraf hep ezilen, diğer taraf da ezen olmak zorunda!

Bundan dolayı ‘acaba ikili ilişkilerde ezen veya ezilen, su istimal eden veya edilen bir durum oluşmadan bir insanla benim ‘demokratik ilişki ‘ olarak adlandırdığım bir ilişki kurmak mümkün değil midir?’ diye hep düşünmüşümdür.Acaba demokratik tarzda ilişki kurmak insanın doğasına aykırı mıdır?

Burada kast edilen ilişki türü anne babanın çocuğu ile olan ilişkisi olabilir, iş ortamında ast-üst ilişkisi olabilir, eşler ve sevgililer arasındaki ilişki de olabilir.Demokratik olmayı acaba insanlar gerçekten hazmedemiyor mu, taşıyamıyor mu veya toplumda gerçek bir demokrasi ve hoş görü anlayışı yerleşmeden insan ilişkilerinde bunu sağlamak mümkün değil midir?

Bir baba veya anne çocuğu ile, bir patron yanında çalışan işçisi ile, eşler birbiri ile arkadaşça, bir taraf diğerini ezmeden veya en ufak şekilde taraflardan biri tarafından bu durum su istimal edilmeden anlayış ve hoşgörü üzerine kurulu bir diyalog, ilişki kurmak ideal olandır ama bunu sağlayabilmek için de bunu taşıyabilecek ve devam ettirebilecek olgunluk ve donanıma sahip olmak gerekir.

Sanırım bireysel anlamda bu tarz demokratik ilişkiler sağlam bir şekilde kurulabilse bu durum toplumsal düzeyde de yaygınlaşacak ve toplumun her düzeyinde ve her kesiminde demokrasi anlayışı yerleşecektir.

 
Toplam blog
: 16
: 3361
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

Sağlık sektöründe çalışıyorum ve 30 lu yaşlarımda kendimi, hayatı ve insanları anlamaya ve çözmey..