Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '14

 
Kategori
Deneme
 

Deniz suyu neden tuzlu? Deniz canlıları içiyor da biz niye içemiyoruz?

Deniz suyu neden tuzlu? Deniz canlıları içiyor da biz niye içemiyoruz?
 

Yeryüzündeki bazı kayalarda tuz bulunur ve civarından geçen nehir ve çaylar, bu kayaları aşındırırlar. Bu aşınma ile nehir ve çayların sularına kayalardaki tuz karışır. Çaylar, nehirlere katılır; nehirlerde denizlere katılır. Böylece tuzlu su denizlere karışmış olur. Uzun zaman içerisinde artık denizlerdeki tatlı su, gitgide tuzlanır ve tuzlu su olur.

Deniz ve okyanusları tuzlandıran diğer bir etken de volkanlardır. Dünya’nın ilk oluşumu sırasında, oldukça fazla volkan patlaması olmuş ve önemli miktarda tuz deniz sularına karılmıştır.

Denizleri tuzlandıran en son etken ise deniz ya da okyanusların derinliklerinde bulunan kaynak sularıdır. Çok miktarda tuz barındıran bu sular, deniz dibindeki çatlaklardan, deniz suyuna karışır ve denizlerin tuzlanmasına sebep olur. (İnternetten alıntı)

Bilimsel açıklama ama ben yine de soru işaretleri görüyorum.  Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı. Binlerce metre derinliği olan bu devasa su kütlelerini tamamen tuzlu hale getirmek için adı geçen kayaların üçte birinin tuz olması lazım. Ben bu kayaları çocukken çok yaladım, bu kadar tuzlu olduklarını hatırlamıyorum! Ayrıca tatlı suların da biraz tuzlu olmaları gerekir; onlara kaya tuzu karışmıyor mu? Kısacası bana bu iş bu kadar basitmiş gibi gelmiyor.

Sağ olsun bir arkadaşımız yazmış, bilim açıklamış. Tamam, da ne yani! Gerçeği gördük, böylece bırakacak mıyız? Ya kardeşim dünya su diye kıvranırken her tarafın su olsun, tuzlu diye yararlanama. Tuzluysa tatlı yap. Tuzlu olmasını önle. Kayalardan tuz karışmış diye koskoca okyanusu bırak, Afrika’da insanların susuzluktan ölsün öyle mi?

Anasını satıyım, gerekirse yeryüzünde denizlere boşanan tüm akarsuların yatağından kayaları temizlerim. Volkanlar zaten eskidenmiş. Bırakmışlar nehirleri nereye akarsa aksın. Ama kardeşim güzelim okyanuslara, denizlere tuz götürüyor tuz; yani zehir taşıyor. Bin yıl sonra bilmem kaçıncı göbekten torunum deniz suyu içer. Dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle eğer bir susuzluk sorunu olursa nedeni insanların akılsızlığıdır.

Peki, okyanuslardaki, denizlerdeki bu tuzlu suyu deniz canlıları nasıl içiyor? Tabii ki bir başka soru, balıklar su içer mi?

Evet, balıklar da su içerler. Tuzlu su bilindiği gibi yüksek yoğunlaşma olan bir ortam. Balık vücudu bu ortama göre daha az konsantredir. Bu durumda balık vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadırlar. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar. Bu çok fazla enerji gerektiren bir işlem olduğundan tuzlu su balıkları elde ettikleri suyu daha iyi kullanmak için, böbreklerinden atılan su miktarını en aza indirir. (İnternetten alıntı)

Görüldüğü gibi balıklar tuzlu suyun tuzunu solungaçları sayesinde dışarı atıyorlar. Keşke bizim de solungaçlarımız olsaydı. İçmek bir yana, deniz suyunu hiç değilse sulama suyu olarak kullanabilseydik.

 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..