Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '17

     
    Kategori
    Sağlık
     

    Depresyonda Akupunktur tedavisi

    Depresyonda Akupunktur tedavisi
     

    Yapılan bir araştırmaya göre Akupunktur tedavisinin Antidepresanlar ile kombine edilmesiyle depresyon tedavisini artırabilirliğini artırdığı gözlemlenmiştir.
     
    Bulgular, limbik sistem, özellikle amigdala ve anterior singulat korteks üzerinde bir etkiye işaret ediyor.
     
    Akupunktur son zamanlarda depresyon için umut verici ve etkili bir alternatif tedavi haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar, depresyonda rol alan süreçlerde rol oynayan norepinefrin, serotonin ve dopaminin nörotransmitterlerinin salınımını etkileyerek çalışabileceğini öne sürüyor
    Akupunktur’un antidepresan ilaçlarla kombine edildiğinin, tek başına antidepresanlardan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bunun beyindeki işleyişi hakkında bir anlayış geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
     
    Pek çok beyin bölgesi, amigdala'nın önemli bir rol oynadığı görülen depresyon patolojisi ve gelişiminde (örn. Majör depresif bozukluk) yer alır. Amigdal, limbik sistemin bir parçasıdır ve duygusal işleme, korku öğrenme ve motivasyon davranışları için önemlidir. Örneğin, araştırmalar büyük depresif bozukluk hastalarının negatif bilgi işlerken amigdala daha yüksek aktivite gösterdiğini ve olumsuz duygular sırasında amigdaladaki aktiviteyi azaltarak ve olumlu duygular sırasında aktiviteyi artırarak antidepresan ilaçların çalıştığını göstermiştir.
     
    Guangdong Eyaleti Geleneksel Çin Tıbbı Hastanesi'nden Xiaoyun Wang'ın liderliğinde yürütülen bu çalışma, abdominal akupunktur ve antidepresan fluoksetinin (Prozac) depresyonun klinik sonucu üzerindeki kombinasyon etkisini araştırdı. 46 kadın denek depresyondaki hasta gurubuna akupunktur + fluoksetin grubuna veya sahte akupunktur + fluoksetin grubuna 8 hafta randomize edildi. Sahte akupunktur için, herhangi bir iğne içermeyen plastik iğne kılıfları hastaların derisine vuruldu. İlk ve son tedaviden önce dinamik durum fonksiyonel bağlantı verileri fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanılarak toplanmış ve klinik depresyon ölçümleri de kaydedilmiştir.
    Sonuçlar, sahte akupunktur tedavisindeki ile karşılaştırıldığında, akupunktur tedavisi gören hastaların depresyonda daha fazla klinik iyileşme gösterdiğini gösterdi. Ayrıca, sol amigdala ile anterior singulat korteks (ACC) ve sağ amigdala ve sol parahippocampus / putamen arasında artmış dinlenme-devlet fonksiyonel bağlantısını gösterdiler. Ayrıca, artışların gücü, klinik depresyon ölçütlerinde düzelme ile pozitif ilişkiliydi.
     
    Araştırmacılar, "Bulgularımız akupunkturun antidepresan tedaviye olan katkı etkisini göstermekte ve bu etkinin limbik sistem, özellikle amigdala ve ACC yoluyla sağlanabileceğini önermektedir."
     
    Dr.Aynur KETENE
    Sağlıklı Günler Dilerim.
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 181
    Kayıt tarihi
    : 09.01.17
     
     

    Dr. Aynur KETENE Anesteziyoloji & Reanimasyon ve Akupunktur uzmanıdır. 1966 yılında Ankarada doğu..