Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Depresyonda mıyım?

Depresyonda mıyım?
 

Hemen hemen herkes en az bir kere bu soruyu kendine sorar ‘’depresyonda mıyım?’’.

Türkiye’de en çok görülen psikolojik bozukluk olan depresyon erkeklere oranla kadınlarda iki kat fazla görülmektedir ve ülkemizde antidepresan kullanım oranı yüksektir.

 Peki depresyonda olup olmadığımızı nasıl anlayabiliriz, tipik belirtileri nelerdir ve ne yapmalıyız?

Depresyon kişiyi ruhsal ve fizyolojik açıdan etkileyen bir durum olup kişi kendini umutsuz, yorgun, halsiz hisseder. Detaylandıracak olursak;

 İlgisizlik

Enerji kaybı

Sürekli yorgun hissetme

Kas ağrıları

Özgüvende azalma

İntihar düşünceleri

Alkolün kötüye kullanımı

İştahta değişimler

Uyku düzensizlikleri

Konsantre olmada zorlanma

Gergin olma hali

Mutsuzluk

Depresyon kalıtsal olarak geçebileceği gibi kişinin yaşadığı olumsuz yaşam deneyimleri, çevresel faktörlerden dolayı da olabilir.

Neyse ki depresyon tedavisi için birçok yöntem vardır ve kişi kısa sürede eski hayatına geri dönebilir. Eğer tedavi edilirse 2-3 ay, edilmez ise 1 yıldan fazla süre kişide depresyon belirtileri devam edebilir.

Hayatımız boyunca yaşadığımız olumsuz deneyimlerde (ölüm, kaza gibi) kendimizi mutsuz, yorgun hissedebiliriz. Burada yaşanan mutsuzluk, keder gibi duyguların ve fiziksel belirtilerin depresyonla karıştırılmaması önemlidir.

İLAÇ TEDAVİSİ

Depresyon tedavisinde serotonin seviyesinin arttırılması önemli olduğundan psikiyatristler serotonin içeren ilaçlar önermektedirler. İlaç kullanımı için mutlaka bir psikiyatristle görüşmelisiniz.

PSİKOTERAPİ

Bir psikolog ile birlikte yapılacak psikoterapi seansları depresyon tedavisinde önemlidir. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış olan Bilişsel Davranışçı Terapi ile 8-12 seansta depresyonu önlemek mümkündür. Ancak bu seansların ortalama bir sayı olduğunu unutmamak ve kişiden kişiye , durumdan duruma göre seansların artacağı veya azalacağını bilmekte yarar vardır.

Kendinizde bu belirtileri iki haftadan uzun süre gözlemliyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 10
: 373
Kayıt tarihi
: 27.06.16
 
 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümü / Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji (Travma) yüksek..