Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Depresyonsuz günler için, Binbirdelikotu

Depresyonsuz günler için, Binbirdelikotu
 

Kurutulmuş bitkilerden hazırladığım çayları her zaman zevkle içiyorum. Özellikle kekik ve adaçayı hem hazırlaması kolay hem de çok yararlı etkileri olan bitkiler. Piyasada satılan hazır poşetlenmiş bitki çayları olsa da, aktarlarda satılan demet halinde kurutulmuş bitkileri kullanmayı daha çok tercih ediyorum. Geçen gün yine bitki demetlerimi almaya gittiğimde, kantaron otunu da satıcının önerisi ile denemek için aldım. Tesadüfen o günde gazete de kantaron otu hakkında ayrıntılı bir yazı olduğunu gördüm, özellikle depresyon için çok olumlu etkileri olduğunu ve ağrılı adet dönemlerinde rahatlatıcı etkileri olduğunu öğrendim. İlaç etkisine sahip bu değerli bitki hakkında blog sayfamda da yer vermeden duramadım.

Kantaron otu dünyanın bir çok bölgesinde bulunabildiği gibi ülkemizde de bir çok çeşidi ile bulunuyor. Çok eski çağlardan beri daha çok antiseptik ve yara iyileştirici etkileri için kullanılmış.

Kantaron adı ile söz etsem de, kantaron bu bitkinin daha çok halk arasındaki adı imiş. Asıl ismi “Binbirdelikotu”, bu isimle anılmasının nedeni de yapraklar ışığa tutulduğunda yağ noktacıklarının parlak guddeler halinde görülmesi.

İlaç etkisini gösterebilmesi için işlemlerden geçirilmesi gerekiyor.

Çay şeklinde içmek için, kurutulmuş bitki kaynamış suda bir süre demlenerek hazırlanıyor.

Yağını çıkarmak için, güneşli havalarda toplanmış taze çiçekler üzerine sızma zeytinyağı eklenerek belirli bir süre bekletilip süzülünce kullanılabiliyor. Yanık yüzeylerde etkin olabilmesi için zeytinyağı yerine keten tohumu yağı kullanılması gerekiyor.

Tentürü, Çiçek ve yaprakları ince parçalar halinde kıyılıp konyak içinde bekletililip süzüldükten sonra,kullanılıyor.

Ekstresi ise, Bitkinin çiçek ve yapraklarından oluşturulan ekstre kapsül şeklinde kullanıma hazırlanıyor.

Tüm bu hazırlanış teknikleri sonucunda, bitkinin içindeki ilaç etkili maddeler açığa çıkarak yararlı etkileri gösteriyorlar. İlaç etkili bu maddeler tanen, uçucu yağlar, flavon türevleri, hipericin, karoten ve Vitamin C. Bu maddelerin bize yabancı gelebilecek isimleri değil de etkinlikleri aklımızda kalabilir.

Bilmemiz gereken, bu maddelerden özellikle ‘hipericin’ isimli olanı etkin antidepresan ve antibakteriel etkisinin olduğu. Diğer antidepresan ilaçlar bir çok yan etkiye sahipken, binbirdelikotu bu madde sayesinde mutluluk hormonu salıcı etkisi ile güvenli antidepresan etki gösteriyor. Uykuyu rahatlatan hormon salınımın da da etkisi var. Yine içerdiği vitaminler ile antioksidan etkiye de sahip.

Yağ şeklinde hazırlandığında da özellikle yara ve yanıkların tedavisinde çok olumlu etkiler yaratıyor. Özellikle kaslı bölgelerde masajla birlikte kullanıldığında ağrıları çözerken, tonik olarak cilt güzelliği için de kullanılabiliyor.

Tabiî ki binbirdelik otunun da olumsuz etkileri olabiliyor. Özellikle tabiatta kendiliğinden yetiştiği için, yetiştiği bölgenin özelliklerine göre ağır metalleri içinde bulundurabiliyor ve alerjik kişilerde duyarlılık yaratabiliyor. Bundan kaçınmak için çay olarak günde bir bardaktan fazla kullanılması önerilmiyor. Yine hamilelerde de kullanımı uygun değil.

Adı ilginç, etkileri önemli bu bitkiyi çay olarak severek içeceğinizi düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun, sevgilerimle

Kaynaklar

http://www.bitkisel-tedavi.com/binbirdelikotu.htm

http://www.ntvmsnbc.com.tr/news/228610.asp

http://www.sifalibitkiler.info/sifali-bitkiler/kantaron-otu-binbirdelik-otu.html

http://www.dkimages.com/discover/previews/739/24761.JPG

http://lh6.ggpht.com/_ULej9gfy2QE/SJCltcUwmkI/AAAAAAAAAmw/A1zsiFWUL8o/hypericum+perforatum+plant3.jpg

http://www.cankayaeczanesi.com/images/bitkiler/2007.11.18.10.19.20.hypericumperforatum/johanniskraut.jpg

http://www.kup.at/kup/images/browser/3359.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..