Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '18

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Dereotu ile Yumuşak Poğaça

Dereotu ile Yumuşak Poğaça
 

 

Malzemeler
1 Su bardağı ılık süt
1 Su bardağı ılık su
1 Su bardağı sıvıyağ
250 gr Beyaz peynir
1 Adet yumurta (Beyazı içine sarısı üstüne sürülecek)
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Paket yaş maya
6 Su bardağı un (Un azar, azar dökülecek) Belki de 5 bardak un yeterli gelecektir.


Arası için
Beyaz peynir
İki yemek kaşığı kuru dereotu

Üzeri için
Yumurta sarısı ve bir yemek kaşığı sıvıyağ
Arzuya göre çörek otu veya susam

Poğaçanın hamuru için su, süt, sıvıyağ, yumurtanın beyazı, toz şeker, tuz, yaş mayayı yoğurma kabına alın, ununu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru koyduğunuz kabın üzerine streç folyo ile kapatın, sonra sıcak tutacak mutfak bezi örtüp iyice kabarana kadar 1 saat dinlendirin.

Hamurumuzu yumurtadan büyük bezeler yapın, bezeleri elinizle uzunlamasına veya yuvarlak şekil vererek arasına beyaz peynir yerleştirip kapatın, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin, çatalın ucu veya bıçak ucu ile üzerine çizik atıp süs verin. Üzerine temiz bir bez örtüp 30 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenmiş olan poğaçalara yumurtanın sarısını sürün önceden ısıtılmış 200° fırında 20 dakika pişirmek yeterli. Arzuya göre çörek otu veya susam kullanabilirsiniz, ben kullanmıyorum, çünkü dereotunun o leziz hazzı bana bir başka geliyor. Afiyet olsun.


Not: Peynirsiz, sade poğaça yapmak istiyorsanız; Size 2. bir alternatif verebilirim. Poğaça hamurunun içerisine tüm malzemelerle beraber iki yemek kaşığı dereotunu koyup yoğurun. Peynirsiz olacağı için (1 tatlı kaşığı yerine 2 tatlı kaşığı tuz konacak) Türkiye'de bulunmak gerçekten de büyük bir nimet ve ayrıcalık! Sebzenin gani olduğu bir ülke, yeşillik Cenneti. Siz bu leziz poğaçayı, rondodan geçirmiş olduğunuz bir demet taze dereotu ile yaparsanız, inanın size dereotunun nefis kokusu bir kaç tane poğaça yedirecektir, sevgilerimle.

 

 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..