Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Dermabrazyon operasyonu ve sonrası

Dermabrazyon operasyonu ve sonrası
 

Operasyonunuzun planlanması

Genellikle basit bir girişim gibi görüldüğü için ülkemizde de yeterli deneyime sahip olmayan hekimler tarafından da uygulanabilen dermabrazyon, olumsuz sonuçlar yaratabileceği için yapılacak en doğru girişim bu konuda gerekli eğitimi almış olan bir plastik cerrahı bulmaktır. Çünkü dermabrazyon genellikle yüz veya vücudun görülen kısımlarına uygulanmaktadır.

İlk muayeneniz sırasında özellikle bu operasyondan beklentilerinizi açıkça plastik cerrahınızla konuşmalı ve onun önerilerini dikkatle dinlemelisiniz. Cerrahınızdan da size bu operasyondan elde edilebilecek sonuçlar hakkında açık davranmasını istemelisiniz.

Cerrahınız, genel bir muayene yaptıktan sonra yüzünüzün fotograflarını çekecektir. Operasyonun detayları hakkında sizle konuşacak, var olan riskleri ve elde edilebilecek sonuçları size anlatacaktır. İyileşme süranizin tahminen ne olduğunu ve ne kadar masrafınız olacağını da size anlatacaktır.

Uygulanacak bu girişim estetik amaçla olduğunda sosyal güvence kapsamı dışında tutulacağı için tüm masraflar tarafınızdan karşılanacaktır. Ancak bu girişim pre-kanseröz bir lezyonun tedavisi için kullanıldığında sağlık sigortaların kapsamına girmektedir.

Operasyonunuzun hazırlığı

Cerrahınız operasyonun hazırlık aşamasında size yeme-içme alışkanlığınızdan, sigara içimine ve kaçınacağınız ilaçlara kadar birtakım önerilerde bulunacaktır. Eğer sigara içen bir kişi iseniz bu operasyondan 1-2 hafta öncesinden sigara kullanımını kesmelisiniz. Çünkü sigara yara iyileşmesine kan dolaşımını azaltarak olumsuz etkide bulunmaktadır. Bu dönemde ayrıca operasyon sonrasında yanınızda refakat edecek kişiyide ayarlamanız istenecektir.

Operasyonunuzun yapılacağı yer ve kullanılacak anestezi tipi

Birçok plastik cerrah bu girişimi bir hastane ortamında uygulamaktadır. Ancak bazı plastik cerrahlar bunu kendi muayenehanelerinde de uygulayabilmektedir. Tedavi edilecek yüzey fazla olduğunda tercih genel anestezi olmaktadır. Bu durumda tüm operasyon boyunca uyuyor olacaksınız. Daha küçük alanların tedavisi lokal anestezi ve sadesyon altında yapılmaktadır. Bu durumda operasyon anında uyanık ancak rahatlamış durumda olacaksınız ve operasyon sahasında ağrı hissetmeyeceksiniz.

Operasyonunuz

Dermabrazyon genellikle çok hızlı tamamlanan operasyonlardan biridir. Tedavi edilecek yüzeyin büyüklüğüne bağlı olarak operasyon birkaç dakikadan 1 saate kadar uzayabilir.

Dermabrazyonda cerrah derinin en üst tabakasını bir motor yardımı ile devir yapması sağlanan ucunda kaba tel fırça veya biley taşı benzeri madde bulunan bir alet kullanır. Cerrah kazınacak bölgede iz veya kırışıklık kaybolana kadar güvenli seviyeye kadar bu işleme devam eder.

Tedavi sonrası kazınmış alan antibiyotikli, ağrı kesicili pomadların steril vazelinle karıştırılması ile elde edilen yağlı gaz pansumanı ile tedavi edilir. Bu pansuman enfeksiyon gelişmemesi durumunda epitelizasyon(derinin iyileşmesi) tamamlanana kadar bölgeye yapışık kalır ve epitelizasyon tamamlandıkça çıkarılır.

Operasyonunuzun sonrası

Operasyonunuz sonrasındaki erken dönemde cildiniz bir parça kırmızı ve şiş olacaktır. Bu dönemde yeme ve içme fonksiyonlarınızı güçlükle yapabilirsiniz. Olasılıkla operasyon sonrası erken dönemde genellikle ilaçlarla kontrol altında tutulabilen ağrı, yanma şikayetleriniz olabilir. Oluşan şişlikler birkaç gün veya bir hafta sonra inmeye başlayacaktır.

Tedavi edilen sahada önce kabuklaşma gelişecek ve bunun düşmesini takiben ortaya yeni oluşmuş pembe renkte deri görülecektir. Başlangıçta bu alan hem yeni derinin oluşması hemde kapalı kalması nedeniyle kaşıntılı olabileceği için cerrahınız hem sizin rahat etmeniz hemde kaşımanın doğurabileceği olumsuz sonuçları önlemek için kaşıntıyı giderici ilaçlar verecektir.

Her olguda olduğu gibi bu operasyon sonrasında da cerrahınız size birtakım önerilerde bulunacaktır. Bu öneriler arasında erkekler için özellikle traş olmanın ertelenmesi ve başlangıçta jilet değil de makina kullanımının önerilmesi ve hem kadınlar hemde erkekler için tedavi edilen bölgelerin güneş ışınlarınlarından uzun bir süre uzak tutulması bulunmaktadır.

Eğer cerrahınızın önerilerini dinlemeyecek olursanız bu girişim sonunda elde edilecek sonuç operasyona neden olan sorundan çok daha kötü olabilir. Operasyon sonrasında olağan olmayan bir bulgu gözlediğinizde yapılacak en doğru girişim plastik cerrahınıza başvurmak olmalıdır.

Normale dönüş

Birkaç hafta tedavi edilen bölge şiş, duyarlı ve pembe renkte olacak zamanla bunlar gerileyip normal haline dönecektir. Yaraların durumuna göre yaklaşık 2 hafta sonra işinize veya gündelik aktivitelerinize tekrar başlayabilirsiniz. Ayrıca en az 2 hafta boyunca yüzünüze gelebilecek darbelerden kendinizi sakınmalısınız. Topla yapılan sporlardan en az 6 hafta uzak kalmanız yapılacak en doğru girişim olacaktır. Eğer yüzecek olursanız tercihiniz kapalı havuzlarda olmalı ve yüzünüzü güneş ışınlarından ve rüzgardan iyi korumalısınız. Ayrıca klorlanmış havuzlara da 4 hafta kadar girmemeniz gereklidir. Aşırı kızarmaları engellemek açısından en az 3-4 hafta alkolde almamalısınız.

Tüm bunların ötesinde deri pigmentleri tekrar eski haline gelene kadar 6-12 ay yüksek faktörlü güneş koruma kremleri ile tedavi edilen sahaları korumalısınız.

Yeni görünümünüz

Her şey yolunda gittiği taktirde dermabrazyon deri yüzeyinde dramatik bir düzelme sağlamaktadır. Fakat bunun zaman alan bir iyileşme süreci olduğunu akıldan çıkarmamalısınız.

Oluşan pembe görünüm yaklaşık 3 ay sonra solacaktır. Derinin pigmentasyonu tamamen geri döndüğünde ise tedavi edilen sahanın rengi çevre dokuların rengi ile aynı renge dönecek ve bu sahadaki izler görülebilir olmaktan çıkacaktır

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..