Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '09

 
Kategori
Spor
 

Devler Lige Hazır

Devler Lige Hazır
 

Hem Fenerbahçe hem de Galatasaray için geçtiğimiz sezon tam birhayal kırıklığı olmuştu. Ancak geçen sezonda yaşanan başarısızlıklar bu iki güzide kulübümüze de o denli acı verdi ki bu sezon öncesi yapılan olumlu hamleler teknik direktör değişikliği yaşamalarına karşın her iki takımı da sezonun en hazır ekipleri konumuna getirdi.

Galatasaray'dan başlamak gerekirse sarı kırmızılıların bu seneki en büyük transferleri hiç şüphesiz Frank Rijkaard. Hollandalı teknik adam belki teknik direktör olarak yolun çok başında ama yaşadıkları ve edindikleriyle tam bir futbol entelektüeli olan Hollandalının Galatasaray'a çok büyük katkıları olacaktır. Rijkaard'ın sistemi ya da oyuncu tercihleri eleştirilebilir ve eleştirilecektir ancak onun Galatasaray'a her şeyden önemli katkısı takımın değerini bir basamak artırmış olmasıdır.

Galatasaray adına olumlu gelişmeler Arda'nın (her ne kadar yanlış bir karar olsa da) kaptanlıkla beraber yakaladığı müthiş performans, kanatlarda çok iyi ve alternatifli futbolcuların olması ve forvetlerin form düzeyi. Bu göstergeler sarı kırmızılıların bu sene hemen hemen hiç bir maçta gol bulmakta zorlanmayacağını gösteriyor ve Elano'nun da takıma katılacağını düşünürsek hücum hattındaki pozitif ortam gerçekten birçok teknik adamın her zaman hayalini kurduğu cinsten bir ortam. Ancak Galatasaray'da soru işareti yaratan bölge geçen yıl olduğu gibi bu yıl da savunma. Nitekim bugün kalede görülen iki gol bu düşüncelerin kuruntu olmadığının göstergesi oldu. Oynanan sistem itibariyle fazlaca yük taşımak zorunda kalan Ayhan ve Mustafa’nın (Mehmet) performansları sarı kırmızılılar için hayati derece önemli. Bunun yanı sıra Servet ve Gökhan'ın savunmadaki uyumları da henüz rüştünü ispatlamış değil. Bu durumda Galatasaray bir tarafta gerçekten çok korkutucu bir hücum hattı diğer yanda ise geçtiğimiz yıla oranla daha iyi ama yine de sorunsuz olmayan bir savunma görüntüsüne sahip.

Fenerbahçe'de ise geçtiğimiz yıldan bu yıla en olumlu gelişme takıma katılan oyuncular kadar takımdan gönderilen oyuncular oldu. Zira Yasin, Can, Gökhan Emreciksin, Burak ve İlhan gibi vasat olarak tabir edebileceğimiz futbolcular ile yolları ayırmak takımın önünü görebilmesi için gerçekten doğru bir hamleydi. Gönderilen bu oyuncuların yerine de önemli isimleri takıma katan sarı lacivertliler görüntü itibariyle geçen yıla oranla oldukça pozitif olmayı başarıyor. Elbette bu durumda teknik direktör Daum'un da payı büyük.

Fenerbahçe'nin en büyük avantajı yıllardır oynadığı sistemle devam etmesi ve oyuncuların artık bu sisteme alışmış olması. Bunun yanı sıra Emre ve özellikle Güiza'nın (ki İspanyol oyuncu bu performansını sürdürdüğü sürece bu sezonun bir numaralı gol kralı adayıdır) yükselmiş performansı ile en son alınan iki Brezilyalının takımın mücadele gücünü artırmış olması Fenerbahçe'yi geçen seneki "dengesiz" görüntüsünden ayıran en büyük etkenler. Sarı lacivertlilerin olumsuz tarafı ise maç içerisinde zaman zaman yakaladıkları hızlı ve rakibe baskı kuran tempoyu uzun süre sürdürememesi. Gerek deplasmandaki Honved gerekse bugünkü karşılaşmada olsun görüldü ki Fenerbahçe hızlı ve organize ataklarla rakibi yorsa da bu görüntüsünü maç boyunca sürdüremiyor ve zaman zaman rakibine oyunu yönlendirme olanağı veriyor. Bu eksiklik elbette sezonun henüz ilk haftalarında olduğumuz için olmuş olabilir ancak oldukça iddialı olunan bir sezonda sürpriz puan kayıpları yaşamamak için bu problemin çözümü mutlaka bulunmalıdır.

Netice de hem Galatasaray hem de Fenerbahçe şu anki görüntüleri itibariye bu sezon kıyasıya bir şampiyonluk mücadelesi içinde olacaklar ve geçen sezonun aksine yarışı son haftaya kadar sürdürecekler. Elbette sezon sonunda sadece bu iki ekipten biri ya da bir üçüncü takım mutlu sona ulaşacak ama şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki eksikliklerine karşın hem Fenerbahçe hem de Galatasaray için geçen seneki musibetler binlerce nasihatten daha etkili olmuş ve her iki takım da geçen yıla oranla oldukça iyi duruma gelmişler.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..