Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '09

 
Kategori
Siyaset
 

Devletin Çözülmesi 'Açılım' Saçılım

Devletin Çözülmesi 'Açılım' Saçılım
 

Benim arşivimden Reşadiye geçidi-Malatya: Ufukta sis


Demokratikleşmek isteyenler öncelikle siyaseti demokratikleştirip, siyasi partiler ve seçim kanunun demokratik olarak reforme edilmesi gerekmektedir. Ki yapılan açılımlar da gerçekten demokratik olsun.

Ortaya atılan sloganlar, demokratikleşme gölgesi altında sinsice yürütülen, resmen bölücülüktür. Açılım derken konuşmalara konu olan detay başlıkları devletin temel ilkeleri ve yapısal siyasi omurgasıdır.

Eğer bunu başlatanlar hakikaten samimi ve ülkeye ve vatandaşlara hizmet için yapıyorlarsa öncelikle siyasetin demokratikleştirilmesi lazımdır.

Ne yazık ki ülke bu devletin kuruluş prensiplerini tartışmaya en güçlü parlamento yapısına sahip ve uzun dönem iktidar olan bir parti ve onun zamanında yapılmaya başlamıştır.

Bugün ülkenin her görüşünün siyasallaşarak parlamentoya girmesi ve temsil edilmesi mümkün değilken. Siyasi partiler lider sultası altında antidemokratik bir yapıda iken, parti üye kayıtları ve delege seçimleri kongreler yukarıdan yönlendirilirken, önseçim uygulanmazken, parti içi fikir ve eleştiri demokratik işlevselliklerden yoksun iken, bu yapıdaki siyasi partilerin ülkeyi hangi iradeyi temsil ile demokratikleştireceğini vicdan ve inanç ile izah etmek mümkün değildir.

Belki Hukuçular ve bunun uzmanlarına (bilim adamlarına) danışılsa bütün bu tartışma içeriği söylemler ya suç oluşturmakta yada Anayasaya aykırılık söz konusudur. Görünen o ki hükümet kamuoyu yoklaması yapmakta. Ancak çevreden yayılan sesler açılıma yön vermekte, gayri meşru yönlendirmelere de ses çıkarılmamaktadır.

İlk süreçte nasıl TSK'yı gayri samimi gözbebeğimiz diyerek yıpratma çemberi içine aldılarsa, şimdi de devletin diğer temel ilkeleri asıl maksadı kamuflaj etmek için kullanılır olmuştur.

Ümit edilir ki bu işe girişen siyasiler yeminlerine uygun hareket etsin ve vebal altında kalmasınlar.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..