Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '11

 
Kategori
Siyaset
 

Dikkat, birileri önünüzü açıyor olabilir (V)

Dikkat, birileri önünüzü açıyor olabilir (V)
 

.


Karmaşık görünen günlük yaşam olaylarını, beşeri ve uluslararası ilişkileri ve istihbarat dünyasına ait her türlü olayı anlamlandırmada, kavramada anahtar bir kavram vardır.

Komplo Teorisi denilen bu kavrama ait geniş açıklamaları içeren yazı dizimizi önceki yıllarda yayınladığımızdan, burada ne olduğuna ya da ne olmadığına dair teknik detaylara girmeye lüzum görmüyoruz. [4]

Değişkenlerin çok fazla ve hareketli olduğu olaylarda mutlak doğruları tespit etmek oldukça güçtür. Öyledir ki; toplumsal bir olayı organize edip ortalığı karıştıran bir grup ya da kişi inandığı şeyi gerçekleştirdiğini düşünür de aslında yanılıyor da olabilir.

Onun kendisini öyle hissetmesi gerektiği de, kurallarını kendisinin koymadığı oyunun bir parçasıdır. Ancak oyunu kuran kendisi olmadığı, kuralları belirleyen kendisi olmadığı için onu da kontrol altında tutan birileri mutlaka vardır.

Ve bu kişi bunun farkında olmayabilir. Ya da farkına vardığında iş işten geçmiş olabilir. İmralı duruşmasında ‘ kullanıldım’ diyen Öcalan’ı hatırlayın.

Bazen bu etki altına alma süreci öyle boyutlara varır ki, bir kişiden bir gruba, bir gruptan da sınırları belli bir coğrafyadaki insanlara sıçrayabilir. Bu da tehlikenin farklı bir boyutudur.

Sözgelimi; " 1973’lere kadar fazla dikkat çekmeyen Kürt solunda dikkate bile alınmayan Öcalan’ın kısa bir zaman içinde öne çıkarak ve örgütsel çalışmalarıyla giderek sivrilmesi hâlâ bugün bile Türk ve Kürt solunda Öcalan’la ilgili ciddi kuşkuların devam etmesine sebep olmuştur." [5]

İstihbarat ve derin odakların işin içinde olduğu, farklı parametrelere bağlı bir çok olayın dinamik süreçlerde geliştiği bu gibi kompleks durumlarda, meseleleri düz mantıkla çözmeye çalışmak insanları bu tip konularla ilgilenmekten soğutur.

Alın size bir örnek daha; "PKK üzerine çalışma yapan bir çok araştırmacı ve gazeteciye göre Kesire Öcalan’ın (Abdullah Öcalan’ın karısı) babası Ali Yıldırım asker kökenli MİT mensubuydu. Kimileri subay, kimileri astsubay olduğunu söylemektedir. Ancak herkesin üzerinde ittifakla kabul ettiği bir konu Ali Yıldırım’ın MİT’te görev yaptığı ve buradan emekli olduğuydu." [6]

Uzun seneler önce yukarıdaki iddiayı ilk duyduğumda dudaklarım uçuklamıştı ama mesele biraz kurcalandığında işin ucu çok değişik yerlere kadar uzanıyordu. Çünkü artık google arama motoru diye bir şey vardı ve dileyen istediği kelimeyi yazıp 'enter' tuşuna basabiliyordu.

Yazdıklarımız ve bu konularda duyduğunuz bir çok şey size garip gelebilir.

Tekrarlamak pahasına, önemli bir kavram olan komplo teorisi ile ilgili yazı dizimizin, ilk anda kulağınıza tuhaf gelip, şaşırdığınız bir çok şeyi anlamada anahtar rolü üstleneceğini bilmenizde fayda olacaktır.

Sizi şaşırtan bu olayların matematiği, farklı bir sayma düzeniyle çalışır. İki kere iki her zaman dört etmez. Bazen beş bazen altı bile edebilir.

İnanması güç bile olsa…

Son tahlilde yazı dizimizin kapanışını, aynı zamanda ekonomi profesörü de olan, emekli MİT ajanı Mahir Kaynak’ın bir kitabından alıntıyla yapalım.

Hangi kitabından?

İstanbul 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nce Milli İstihbarat Teşkilâtı'na ait gizli bilgilerin ifşa edildiği gerekçesiyle toplatılan ancak aylar sonra toplatma kararı kaldırılan kitabından:

" İstihbarat bir bilinmezlikler denizidir. Düşündüğünüz her şey yanlış ve bir kuruntudan ibaret olabilir. Ama hiçbir şeyi gerçek boyutu ile bilemezsiniz. Normal hayatta bir ispat aracı olan belgeler, istihbarat dünyasında bir yanılma aracıdır çoğu zaman. Bu yüzden okuyucuya hiçbir maddi delil vermeden her konuda iddialar ileri süreceğim ve sadece bunların mantığa uygun olmasının kefili olacağım. Söylediğim her şey yanlış olabilir veya gerçeğin ta kendisidir. Maddi delillere sahip değilim, akli delillere itibar etmek de herkesin keyfine kalmıştır." [ 7 ]

Sabrın sonu ile

Bibliyografya:

[4] http://blog.milliyet.com.tr/Sik_duymaya_basladim__nedir_bu_komplo_teorisi__/Blog/?BlogNo=22773

[5] Öznur,Hakkı, Çatışmalar-Cinayetler-İnfazlar,IV.Bölüm,Türk ve Kürt Solu Çatışması,Bilgeoğuz Yayınları, Eylül 2006, sf.567

[6] Ibid

[7] Kaynak, Mahir, Yel Üfürdü Su Götürdü, Babıâli Kültür Yayıncılığı, 2.baskı, Aralık 2002, sf.89

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..