Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dikkat! Sağa dönen aracın altında kalmayın!

Dikkat! Sağa dönen aracın altında kalmayın!
 

Çoğu şehrin kavşaklarında görmüşsünüzdür sağa dönmek isteyenlere daima yeşil olan trafik ışıklarını. Kazaya davetiye, insanın yaşama hakkına kısıtlamadır bunun anlamı.

Bir kavşak düşünün, yayalar için yeşil yanıyor. Maalesef ülkemizde pek olacak iş değil ama siz yine de size yanan yeşil ışığa güvenip atıyorsunuz adımınızı yola. Ne oluyorsa o zaman oluyor ve kendisine de yeşil yandığı için sağa serbestçe dönen bir aracın altında kalıyorsunuz.

Kırmızıda geçen yok, dikkatinizi çekerim. Siz de size çarpan araç da yeşil ışıkta ilerliyor. Günah çıkarma kabilinden o ışığın altına bazı kavşaklarda “sağa dönüşte yayaya yol ver” gibi bir komik yazı asıyorlar. Kırmızıda durmamak için yapmadık numara bırakmayan bizler, hazır yeşili bulmuşken o yazıyı okur muyuz sizce? Okusak da anlamını çözebilir miyiz sanıyorsunuz, yaşasın kırmızıya denk gelmedik diye direksiyonda zıplarken.

Boşuna öğretiyoruz çocuklara okullarda. Sözüm ona trafik dersimiz bile var.

Kırmızı : Dur

Sarı : Hazırlan

Yeşil : Geç

Geç de gör gününü. Hem yayaya hem araçlara aynı anda yeşil ışık yakarak trafikte can güvenliğinden söz etmek mümkün mü?

Trafik yükünü azaltmak diye bir bahanenin arkasına sığınmak da başka bir ayıp. “Merdi Kıpti şecaat arz ederken sirkatin söylermiş” deyişini hatırlatır. İnsanların ezilmesi pahasına yapılan bu uygulama toplumumuzdaki kırmızıda bekleme engelli bireylere verilen primdir.

Yasal bir dayanağı var mıdır bu uygulamanın bilmiyorum. Ancak Karayolları Trafik Kanunundan iki örnek vermek istiyorum. Kanunun 3. maddesine göre;

Yaya geçidi: Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.

Yayaların “güvenli geçebilmeleri” herkese yeşil yanarken Allah’a emanet bir durum.

Ama asıl ilginç olanı Kanunun 53. maddesindeki dönüş kurallarının anlatıldığı şu paragraf:

“Sağa ve sola dönüşlerde sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ve sola dönüşlerde sağdan ve karşıdan gelen trafiğe ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.”

Evet, anlatmaya çalıştığım örnekte yaya kurallara uygun bir şekilde karşıdan karşıya geçmeye çalışmakta. Kırmızıda durmaktan imtina eden memleketim sürücüleri, yeşilde hiç şans tanımayacak yayaya ve kurallara uygun da geçse yaya kendini kollamak zorunda.

Ama dönüp paragrafı yeniden okuyun, ya bir de kurallara uygun geçmiyorsa yaya. Allah korusun, o zaman sürücünün geçiş hakkı vermek gibi bir zorunluluğu bile yok.

 
Toplam blog
: 88
: 912
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

1969 yılında Tarsus'ta doğdum. İktisat Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi mezunuyum. Amatör olara..