- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Dikkat eksikliği

Dikkat yetersiz ise öğrenme de yetersizdir.
Dikkat ilginin bir konuya toplanması ve sürdürülmesi kabiliyetidir. Bu kabiliyetin çeşitli fonksiyonları vardır. Bu fonksiyonları dikkatin süresi, görsel dikkat, işitsel dikkat, dikkatin yoğunlaşması ve ayrıntılara dikkat verme şeklinde ayırabiliriz. Dikkat eksikliği dediğimiz durumda bahsedilen fonksiyonlardan birisi veya birkaçı tam olarak işlev göremez. Bu durumda öğrenme ve dikkat gerektiren görevlerde problemler oluşur. Bu problemler şu şekilde sıralanabilir…
Dinleme zorlukları
Masa başı çalışmalardan çabuk sıkılma
Ödev ve dikkat gerektiren görevleri yapmak istememe
Ders çalışmaktan sıkılma ve dikkatin çabuk dağılması
Dıştan gelen dikkat çeldirici uyarılara çabuk yönelme
Basit dikkat hataları nedeni ile yanlış sonuçların oluşması
Görme alanına giren bir nesneyi fark etmeyip çarpma, sakarlık
Okurken ve yazarken çabuk sıkılma
Matematik gibi yoğun dikkat gerektiren görevlerde hatalar yapma
Dikkatini ayrıntılara veremediği için basit dikkat hataları yapma
Uzun süre bir aktiviteyi sürdürememe
Her şeyden çabuk sıkılma
Görüldüğü gibi dikkat aslında bizim hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Ruhsal hastalıklarda ilk önce sorun görülen alanların başında dikkat fonksiyonları gelir. Örneğin depresyon veya kaygı bozukluklarında dikkat hemen bozulur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarda ise dikkatte zaten sorunlar vardır.
Dikkat eksikliği en çok çocuk ve gençleri etkiler. Bunun sebebi şudur: çocuk ve gençlerin akademik süreçleri yani öğrenme süreçleri çok hızlı devam ettiği için bu süreçte dikkat eksikliği olması onların öğrenme düzeylerini zamanla düşürür. Dikkatin toplayamadığı için öğretmenini dinleyememe, derslerden çabuk sıkılma, uzun süre ders çalışmak istememe, sınavlarda gereksiz dikkat hataları yapma, çalıştığı halde gerektiği başarıyı elde edememe, okulda dersi dinleme zorluğu olabilir.
Çocukların küçük yaşlardan itibaren dikkat süreleri, odaklanma seviyeleri ve dikkat gerektiren görevlere karşı başarıları değerlendirilmeli ve problem varsa zamanında müdahale yapılmalıdır. Çok TV ve bilgisayar karşısında kalan çocuklarında dikkat ve öğrenme konusunda problemler yaşadıklarını biliyoruz. Bu açıdan az TV ve bilgisayar meşguliyetinin yanı sıra çocukların boş vakitlerinde çalışacakları dikkati destekleyen egzersizler (DGS dikkati güçlendirme seti, ADEDA yayıncılık) bu yaş grubunda faydalı olur. Dikkat eksikliği sürekli ve hayatı etkileyen bir problem olarak devam ettiğinde de bir uzman desteği ile gerekli tıbbi destek sağlanmalıdır.