Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

diyetisyen ilkay kivrak cetin

http://blog.milliyet.com.tr/diyetilk

07 Mart '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Dışarıda yemek işkence olmasın

Diyet yapan ya da yediklerine dikkat eden kişilerin en çok zorlandıkları noktalardan birisi dışarıda yemek yemektir. Diyetler genelde bu noktada bozulur veya böle günlerde kilo alınır. Ancak sanıldığının aksine dışarıda yemek seçimi daha kolaydır. Çünkü sadece istediğiniz şeyleri tabağınıza alır istemediğinizi almazsınız. Yani seçim size aittir. Masaya gelen menüyü fazla incelemeden planladığınız yiyecekleri sipariş edin.

Seçtiklerinizin dışında tıka basa yememek şartı ile maya gelen aperatiflerden de tadabilirsiniz. Masaya yemeklerden önce gelen yağlı mezeler veya hamur işlerinin dışında daha basit sebze ile yapılan mezeler veya salataları tercih edebilirsiniz.

Yemeğe çıkmadan önce gün içinde tükettiklerinizi veya tüketebileceklerinizi düşünüp seçimlerinizi planlayın. Bulunduğunuz ortamda diyette olduğunuzu dile getirmeyin ve düşünmeyin, sadece planınıza sadık kalmaya çalışın. Sağlıklı seçimler yağın, huzurlu olun.

Bol su için. İçecek olarak alkol oranı yüksek içeceklerden (votka, viski, rakı gibi) uzak durun. Ayran, taze sıkılmış bir meyve suyu,su,  bir kadeh şarap ya da maden suyu tüketebilirsiniz.

Yemek yerken arkadaşlarınızla veya eşinizle muhabbet edin. Küçük lokmalar alın ve iyice çiğnemeden yutmayın. Her lokmadan sonra çatalınızı elinizden bırakın, böylece daha fazla zaman harcamış olursunuz. Doyma sinyalinin beyninize 20 dakikada ulaştığını unutmayın.

Ekmek sepetinden uzak durun, ihtiyacınız kadarını alıp gerisini size en uzak noktaya koyun. Mümkünse esmer ekmekleri tercih edin. 

Tatlı sipariş edecekseniz şerbetli, kızarmış, kremalı veya çikolatalı tatlılardan uzak durun.  Bunlar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlılarını tercih edin. Aynı zamanda tatlınızı yemeğin hemen ardından değil 2-3 saat sonra yiyin.

Dışarıya yemeği çıkacağınız gün, o gün boyunca yediklerinize dikkat edin. Örneğin akşam yemeğini dışarıda yiyecekseniz, öğle yemeğinizde salata veya çorba gibi hafif yemekler tercih edin. Eğer planlanmamış, hesapta olmayan bir davete gidiyorsanız ya tabağınıza tek çeşit alın ya da azar azar doyumluk değil tadımlık olacak ölçülerde yemek alın.

Arkadaşlarınızın ısrarlarına aldanmayın, diyette olduğunuzu belli etmemeye çalışın ve sürekli diyette olduğunuzu düşünmeyin.

Dışarıda yemek stres olmasın, afiyet olsun ….. 

 
Toplam blog
: 18
: 2955
Kayıt tarihi
: 28.02.12
 
 

2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldum. Halen Diyeteti..