Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

12 Ocak '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Divanü Lügat-it Türk / Tutmaç Efsânesi (GÜLCE- Buluşma)

Divanü Lügat-it Türk / Tutmaç Efsânesi (GÜLCE- Buluşma)
 

Yakındılar açlıktan
Bitmişti erzakları.
Sanki düşecek yere
Çaresiz bayrakları.
Türk iline gelmeden
Ya kılıç, ya kındılar;
Komutan Zülkarneyn’e
El kadar yakındılar.
Diz vurdular eşiğe
Açlığı yakındılar:
“Karanlık bir diyara düştük ki perişanız,
Bitirdik ne var ise, rüzgâr dolu bir hanız.
Kalmadı dizde derman, açız, kırılıyoruz
Doğrulup da bir adım atsak; yoruluyoruz.
Ya izin ver varalım, geri gidelim geri
“Tutma aç” bizi burda, kaybettik gözden feri.”
Diyerek, eğilip yer öptüler
Komutana hep böyle yakındılar.
*
Komutan Zülkarneyn’e göre: 

Bu nasıl bir çileydi, bu nasıl bir istekti?
Ocaklar, kazanlar boş, tencereler köstekti.
Karar verdi, topladı; hikmet-ül meclisini,
Sordu, danıştı. Dedi: “Neden boştur bu sini?
“Tutma aç” diyor asker, yürüyemem ben diyor
İleri gitmek nerde, sanki geri gidiyor.
Ey benim bilginlerim, en akıllı dostlarım!
Çare bulun bu derde, yollar kalmasın yarım.” 

*
Birkaç gün sonra meclis, toplanmıştı yeniden
“Tutmaç” diye bir yemek, her üyenin dilinden...
Diyorlardı ki:
“Bu yemek,
Vücuda güç, yanaklara renk verir.
Hazmedilmez çabucak
Suyu bile içilir.
Türk mutfağının
İyi bilinen
Bir örneğidir.” 

*
Türk mutfağı, dünyanın en özel mutfağıdır,
İnsan ayırt etmeden sağlık, lezzet dağıtır.
Misafir ağırlamak, aç doyurmak ilkemiz
Gelinlerin yüz akı, pırıl pırıl, tertemiz.
Çatal, bıçak, kab kacak; aş, ekmek, kepçe, kazan
Bacadan çıkan duman, der ki helâlden kazan.
Nice sofra süsleyen, nice karın doyuran
Namımızı dünyaya, tarihlere duyuran.
Her iklime, bölgeye; her ağıza bin bahar
Eşi bulunmaz cemre, Türk ilinde mutfak var.
Tencere, tas, tavamız, beslenmek bir davamız
Mutfağımızla güzel, misler gibi yuvamız.
Gençlik ve zindeliktir, kaynağı güç-kuvvetin
Önemli kültürümüz, dermanı göz ve dizin.
Ruhudur anaların, gururu bacıların
Vücudun ilâcıdır, cevabı sancıların.
Bayram eder damaklar, iner mideye sır
Türk mutfağı, dünyanın en güzel mutfağıdır. 

Mustafa CEYLAN 

 
Toplam blog
: 28
: 2100
Kayıt tarihi
: 14.04.09
 
 

1952 ankara-Elmadağ doğumluyum. 1975 yılında A.D.M.M.A' den makina Mühendisi olarak mezun oldum. 2..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara