- Kategori
- Genel Sağlık
Diyabette beslenme

Diyabette beslenme
Diyabette beslenme nasıl olmalıdır ?
Diabetikler için kompleks karbonhidrat olan nişastalı besinler neden önemlidir?
• Kompleks karbonhidrat olan nişastalı besinlerin emilimi daha yavaştır ve kan şekerini daha yavaş yükseltir.
Ekmek , pilav, makarna , hamur işleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi besinler nişastalı besinlerdir.
Bu gıdaların çoğu posa yönünden de zengin olduğu için kan şekerinin istenilen düzeylerde tutulmasında kolaylık sağlar.
Ayrıca kilo kontrolü için oldukça yarar sağlar.
Diabetikler için posa neden önemlidir?
• Posa , bitkisel besinlerin sindirim sistemi tarafından parçalanamayan kısımlarıdır.
Posalı besinler , kan şekerinin yemekten sonra hızla yükselmesini engeller , kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur, ayrıca kabızlık ve bağırsak hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
Kurubaklagiller (mercimek, nohut, fasulye, barbunya ), bulgur, buğday, yulaf, kepekli ekmek ve özellikle kabukları ile yenilebilen ve yenilemeyen tüm sebze ve meyveler posa açısından oldukça zengindir.
• Posa:
- Çiğnemeyi uyarır, böylece tükürük ve mide salgısını başlatır.
- Mideyi şişirir ve bir doygunluk hissi sağlar.
- Dışkı hacmini arttırır, bu durum kolonun içindeki basıncıda arttırır.
- Besinlerin bağırsaktan geçiş zamanını düzenler .
- Bağırsaktaki fermantasyon için malzeme olur.
- Çözünebilen posa midenin boşalmasını geciktirir, besin öğelerinin sindirim ve emilim hızını düşürür.
Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com
Diabetikler için kompleks karbonhidrat olan nişastalı besinler neden önemlidir?
• Kompleks karbonhidrat olan nişastalı besinlerin emilimi daha yavaştır ve kan şekerini daha yavaş yükseltir.
Ekmek , pilav, makarna , hamur işleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi besinler nişastalı besinlerdir.
Bu gıdaların çoğu posa yönünden de zengin olduğu için kan şekerinin istenilen düzeylerde tutulmasında kolaylık sağlar.
Ayrıca kilo kontrolü için oldukça yarar sağlar.
Diabetikler için posa neden önemlidir?
• Posa , bitkisel besinlerin sindirim sistemi tarafından parçalanamayan kısımlarıdır.
Posalı besinler , kan şekerinin yemekten sonra hızla yükselmesini engeller , kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur, ayrıca kabızlık ve bağırsak hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
Kurubaklagiller (mercimek, nohut, fasulye, barbunya ), bulgur, buğday, yulaf, kepekli ekmek ve özellikle kabukları ile yenilebilen ve yenilemeyen tüm sebze ve meyveler posa açısından oldukça zengindir.
• Posa:
- Çiğnemeyi uyarır, böylece tükürük ve mide salgısını başlatır.
- Mideyi şişirir ve bir doygunluk hissi sağlar.
- Dışkı hacmini arttırır, bu durum kolonun içindeki basıncıda arttırır.
- Besinlerin bağırsaktan geçiş zamanını düzenler .
- Bağırsaktaki fermantasyon için malzeme olur.
- Çözünebilen posa midenin boşalmasını geciktirir, besin öğelerinin sindirim ve emilim hızını düşürür.
Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com