Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüberküloz Testi (PPD)

Tüberküloz Testi (PPD)
 

Hep  duyarsınız Verem Testi, Tüberküloz Testi  ya da PPD testi.  Bu test ne işe  yarar? Nasıl  yapılır? Nasıl  değerlendirilir? gibi tüm sorularınızın cevabını  Çocuk  Alerji ve İmmünoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay veriyor.

Günümüzde tüberküloz enfeksiyonunu gösteren tek test tüberkülin cilt testidir. Tüberkülin cilt testi (TCT), kişinin tüberküloz basili ile enfekte olup olmadığını gösterir, hastalık hakkında bilgi vermez. Hastalık tanısında dolaylı olarak yardımcı olabilir.
 
Astım hastalarının belirtileri ile tüberküloz hastalarının belirtileri bazen karışabildiği için astım teşhisi alan her hastaya mutlaka PPD testi de yapılmalıdır.

Tüberkülin Testi Nasıl Yapılır?

Sol önkolun 2/3 üst kısmında iç ya da dış yüzüne, cilt içine yapılır. Kullanılacak alanda cilt lezyonu olmaması ve venlere uzak olması önerilir. Enjeksiyondan sonra 6-10 mm çaplı bir kabarcık oluşmalıdır. Bu test  uygun yapılmamışsa hemen ikinci bir test dozu, birkaç cm uzak bir yere yapılır ve yeri kaydedilir. Şişe ya da ampulün işi bitince tekrar buzdolabı ya da buz kabına konur. Masa üzerinde bekletilmez. Tüberkülin uygulanacak saha herhangi bir antiseptikle silinmez.
 
Tüberkülin Testi Nasıl Değerlendirilir?

Test uygulanan kişi daha önce BCG ile aşılanmışsa ya da tüberkül basili ile karşılaşmışsa, 2-3 gün içinde test yerinde hiperemi (kızarıklık) ve endürasyon (kabartı) oluşur. Hipereminin çapı önemli değildir. Sertlik şeklinde saptanan kabartının (endürasyonun) çapı önemlidir.
Endurasyon (sertlik) varlığı inspeksiyonla ve palpasyonla saptanır. Bir tükenmez kalem ucu ile de endurasyonun başladığı noktalar saptanabilir. Test yapıldıktan 48-72 saat sonra (2-3 gün) endürasyon çapı şeffaf bir cetvelle milimetrik olarak ölçülür. Önkolun doğrultusuna dik olan çap okunur. (Özel durumlarda ölçüm 96 saate kadar yapılabilir.) Endurasyon yokluğunu not ederken “negatif” değil “0 mm” olarak yazmak doğrudur.

Test yerinde bül, vezikül ve benzeri reaksiyonlar görülebilir. Önemli değildir. Kesinlikle pomat vb sürülmez. Ağızdan ağrı kesiciler alınabilir. Birkaç haftada kendiliğinden geçebilir.

Tüberküloz(Verem) hastalığı sigara  içen  hastalarda  daha ağır  seyreder. Aşağıda birbirinden ilginç  Makale ve  Videolar Sizi Bekliyor,  üstelik  hiçbiri  sizi  hastalıklarla  korkutmadan. Sadece  neden  içtiğinizi  anlamanıza  yardım  ederek,  psikolojik  bağımlılığınızı  çözmek  için  bir  adım  atın.

Detaylı incelmek için : Sigara Bırakma

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..