Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Doğal detoks: ''incir''

Doğal detoks: ''incir''
 

Bal küpü incir yurdumun her yerinde yetişir. r.alıntı


Vücudun ruhen ve bedenen arındığı Ramazan ayı yaklaşıyor. Bir haftalık süreç içinde uygulanacak incir kürü bağırsakları rahatlatacak, vücuttaki zararlı maddeleri kısmen uzaklaştıracaktır.

*Sabahları aç karnına 2 incir yenilip, üzerine 1 bardak ılık su içildikten 1 saat sonra kahvaltı edilmeli.

Yararını kısa sürede görecek, bağırsaklardaki toksinlerden kurtulduğunuzu hissedeceksiniz.(1)

*İncirin yararları:

-İncirin besin değeri yüksektir. Bileşimini %30-40 şeker, A, B, C vitaminleri oluşturmaktadır.
-Meyvelerinden hazırlanan infusyon özellikle çocuklarda kullanılabilen bir müshildir.
-Yapraklarındaki süt, siğillere karşı kullanılır.

-Taze yaprakları ise, lapa halinde yaralara karşı tedavide kullanılır.

*Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat edilirse, manevi hazzın yanında, fiziki arınma da sağlanacak, vücut tüy gibi hafifleyecektir. Bu arada Detoks hakkındaki bilgiler de, her zaman göz önünde bulundurulursa iyi sonuçlar alınabilir.

VÜCUDU DİNLEMEK

Çok mu yorgunsunuz? Enerjinizin bitme noktasına geldiğini, odaklanmakta, anlamakta, üretmekte zorlandığınızı mı düşünüyorsunuz? Kozanıza çekilmek, kabullenmek için dayanılmaz bir arzu mu duyuyorsunuz? Yoksa bir başka rüzgâr mı aldı savurdu sizi! Kızgın, sinirli, uzlaşmasız, acımasız, kararsız, kırıcı, yeni bir kişilikten mi yakınıyorsunuz? Ya gaz, şişkinlik, ekşime, kabızlık gibi sorunlara, cildinizde patlayan sivilcelere, inatçı döküntüler ve kepeklenmelere ne demeli?

Bütün bunlar bedeninizde taşma noktasına gelen toksin yükünden kaynaklanabilir. Hücre, doku ve organlarınızı yaşlandıran, paslandıran, kirletip aşındıran binlerce toksin bedeninizi de işgal etmiş olabilir. Muhtemelen sizin de temizlenmeye, arınmaya, hafiflemeye kısacası detokslanmaya ihtiyacınız var.(2)

DETOKS NEDİR?

Vücudumuz zararlı toksinleri hiçbir yardım olmadan etkisiz hale getirerek dışkı ya da idrar yolu ile atmamızı sağlayan bir sisteme sahiptir. Bu sistemde, karaciğer ve böbrek birlikte çalışan çok önemli iki organdır. Fakat dönem dönem, günlük hayatta yenilen yemeklerden, içilen gıdalardan ve olumsuz çevre koşullarından dolayı bu toksik yükün miktarı artmaktadır. Oluşan bu toksik yük, hormonal dengesizlik ve beslenme yetersizlikleri ile birlikte metabolizmanın etkinliğini daha da düşürmektedir.

Detoks, kendini sürekli yorgun hisseden ve strese maruz kalan kişilerin çevrenin de etkisiyle düşen metabolizmalarının etkinliğini arttırarak, vücudun arınma sistemini harekete geçiren ve içsel toparlanmaya destek olan bir sistemdir.

DETOKS NASIL UYGULANIR?

Detoksun birinci koşulu bol bol sıvı tüketmektir. Günde içeceğimiz 10-15 bardak su, (yemeğe konulanlar da dahil) atımı kolaylaştırır. Özellikle proteinler sindirildikten sonra vücudumuz için toksik etki yapan ve toksik maddeler diye adlandırdığımız bazı atık ürünler oluşturur. Bunlar üre, ürik asit ve kreatinin diye adlandırılan ve vücut için son derece tehlikeli olan atık ürünlerdir. Bu atık ürünler böbreklerden süzülüp idrarla dışarıya atılır. Bir süre hayvansal protein alınmazsa, vücut birikmiş olan bu maddeleri daha rahat atar. Diyetle alınan hayvansal kaynaklı proteinler tamamen diyetten çıkartılır. Sigara, kahve ve alkol tüketimi detoks boyunca sıfıra sıfıra indirilir. Günlük beslenmeniz vejataryenlerde olduğu gibi tamamen taze sebze, meyve ve tahıllardan oluşur. Çay ve kahve yerine bitkisel çaylar önerilir. Bol yürüyüş yapılmalıdır.(3) Haftada en az üç kez…

DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ(4)

Karahindiba: Karaciğere destek verir. İçeriğindeki karatenoidler sayesinde antioksidan özelliği içerir.
Enginar: Kan şekerini dengelemede ve kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde ve karaciger detoksunda çok etkili bir sebze.
Salatalık: Posa bakımından zengin, iyi bir potasyum kaynağı ve diüretik ( su atıcı ) etkiye sahip bir sebze.
Sarmısak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip.
Maydanoz: C vitamini ve demir deposudur. Böbrekleri temizleyici, kan şekerini dengeleyici ve kansere karşı koruyucu etkisi var.
Zencefil: Sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahip.
Kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıyor.
Elma: Posa bakımından zengin, güçlü bir antioksidan özelliğe sahip. Sindirim sistemine yardımcı ve toksin atıcı özelliğe sahip.
Kırmızı erik: Posa ve potasyum bakımından zengin, içerdiği beta karoten sayesinde güçlü bir antioksidan.
Kivi: Potasyum ve C vitamini bakımından zengin, sindirime yardımcı.
Kayısı: Potasyum, posa, beta karoten ve C vitamini yönünden zengin, bağırsakların düzenli çalışmasında etkili.
Vişne: Potasyum ve C vitamini içeriği yüksek, diüretik etkili ve toksin atmada etkin bir meyve.
Böğürtlen: Folik asitten zengin ve bağışıklık sistemini destekleyici.

*Brokolinin faydaları
Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Antikarsinojenik (kansere karşı koruyucu ) etkisi yüksek, kalsiyum açısından da oldukça zengin. Dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu, lif oranı yüksek bir besin. A, E ve C vitaminlerinin yanı sıra içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik vazifesi de görür. Bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlar.

Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynar. Brokolinin bu lifli yapısı, dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir. Prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Aynı zamanda, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.

*Detoks için önemli tavsiyeler
- Kalkar kalkmaz oda ısısında su için (Suyun içine akşamdan kabuklu limon dilimleri koyun )
- Güde üç litre su içmeye özen gösterin
- Her gün beş poşet yaseminli yeşil çayın yanı sıra bir poşet karahindiba da içilmeli
- Detoks süresince asla şeker kullanmayın. Tatlandırıcının doğal olanını ( splendayı ) tercih edin
- Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın
- Önerilen meyve ve sebze mutlaka tüketin.

-Yağsız yoğurt yemeyi ihmal etmeyin.
- Zeytinyağlı salatanızın içine bir orta boy enginar, yarım paket soya filizi, maydanoz ve kurutulmuş domates koyun
-Gün boyunca dört yemek kaşığı keten tohumu tüketin(Güneş ışığıyla temas etmemeli)
- Her gün önerilen multi vitamininizi alın (Multi bionta: kahvaltıdan sonra 1 adet. Mg tableti: Yatarken bir adet. C vitamini: 500 mg)
- Ara öğünleri atlamamaya çalışın, soğandan uzak durun
- 10 gün sigara ve alkol almayın kullanmayın ya da minimuma indirin
- Gazlı içecek ve yapay meyve sularından uzak durun
- Her gün beş fındık, beş badem, iki ceviz içi ve bir adet sarmısak yiyin
- Yatarken bir çay bardağı içme suyuna, bir çay kaşığı elma sirkesi katarak için

ÖZEL TONİKLER
Karaciğer, böbrek ve bağırsakları temizlemek için aşağıdaki malzemelerden kuvvetli tonikler hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaynattığınız malzemelerden elde edilen suyu gün boyu içmek.

*Karaciğer için
- Dört orta boy kabuklu yeşil elma
- Dört adet limon
- Bir parça kabuk tarçın
- Üç poşet yeşil çay
- Beş su bardağı su

*Böbrek için
Böbreklerimizi temizlemek amacıyla kullanacağımız toniğin hazırlanışı
- Bir küçük parça zencefil
- Bir dilim limon
- Bir çay kaşığı diyet bal

*Bağırsak için
- Bir poşet yeşil çay
- Bir avuç nane
- Bir tutam kekik
- Bir poşet böğürtlen çayı
- Beş su bardağı su

*KAYNAKLAR

1- Nihat AYANOĞLU Hoca tarafından tavsiye edilmiş olup, denenmiş ve yararı görülmüştür.
2-Prof.Dr.Osman Müftüoğlu: Detoks sizi hafifletir, Hürriyet, 10.08.2003
3-http://www.yorumla.net/saglik/452648-3-gunluk-detoks-yapin-tum-toksinlerinizi-atin.html

4-http://www.detoks.gen.tr/keyf/detoks_sebze_ve_meyveleri-6.html

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..